Een reis naar het Midden- Oosten.

23517621_129473927718655_3981748793770041335_n

2020….Ontspannend reizen met een ervaren gids ….. Renaat.

9200000074332767

Veilig naar het betoverend mooie Israël-Palestina

palasina_2

Droomde je ooit van een om mee te gaan naar het Heilig Land? Kan je rond de paasperiode wat tijd vrijmaken voor een onvergetelijke reis? Wil je al ooit eens Jeruzalem met eigen ogen zien?  Ga mee met het vredeslicht en de vrienden van Galilea naar Israël en Palestina.

Maak van de gelegenheid gebruik om kennis te maken met historisch waardevolle plaatsen, met een groep gemotiveerde mensen. Er zijn spontane ontmoetingen met mensen van de lokale bevolking voorzien. En indien mogelijk ontmoeten we de burgemeester van Bethlehem Vera Baboun. Wie wat religieuzer is aangelegd komt eveneens aan zijn of haar trekken. Voor wie wenst maken we tijd vrij voor spiritualiteit en ontmoetingen tussen mens en hetgeen wat mensen met elkaar kan verbinden.  Je maakt kennis met verschillende religies. Je begrijpt en ziet met eigen ogen hoe en waar de verhalen van Jezus zich afspeelden. En niet onbelangrijk….. Het eten is heerlijke en tijdens deze zonovergoten reis is er kans voor een gezellige babbel en een gezellig samen zijn.

Een smeltkroes aan culturen en culinaire mogelijkheden.

Het spreekt vanzelf dat ons ‘Heilig Land’ een smeltkroes is van culturen en religies, waarin Joden, Moslims en Christenen op zoek zijn naar een harmonieus samen-leven. Het eten is daardoor net zo’n mengelmoes van smaken. Ben je al een beetje bekend met Israël dan kun je je ook wel voorstellen dat het eten en drinken in Israël net zo divers is als het land zelf.

Het eten en drinken in Israël

Alle gerechten zijn verfijnd, met passie gemaakt en er zijn verse en vaak gezonde producten gebruikt. Twee aspecten maken het eten in Israël zo uniek. Ten eerste de locatie aan de Middellandse zee en het bijbehorende eten: zon, warmte, olijven en vis. Als tweede is de kwaliteit van het groenten en fruit is Israël van uitzonderlijke kwaliteit. Zo zijn er de fameuze Jaffa sinaasappelen, die al in de jaren ’30 naar Europa werden verscheept.

De belangrijkste invloeden zijn mediterraans en Oosters. En uiteraard speelt Koosjer eten een grote rol. Van de Israëli’s is 80% Joods, meer dan de helft is geboren is Israël. Maar de meeste van hun ouders, grootouders of overgrootouders kwamen naar Israël uit meer dan 120 landen en brachten recepten en eetgewoonten mee uit verschillende werelddelen. En de andere 20 procent is niet Joods en heeft ook weer andere eetgewoonten.

Een steun voor de lokale bevolking

Onze pelgrimstocht is voor de plaatselijke Christenen een hart onder de riem en voor mosllims en mensen ui de joodse gemeenschap een teken van de hoop die wij uitdragen dat ooit eens dat ‘nieuwe Jeruzalem’ komt, de stad die het hart wordt van alle volkeren die er thuis mogen komen, de stad van de ‘liefde’, waar God woont voor eeuwig.

Een veilige reis

En gevaarlijk is het er helemaal niet! Misschien bestaat er geen veiliger land om heen te reizen dan Israël. In samenwerking van de vrienden van Nazareth en het Vredeslicht kan je mee met de groepsreis, begeleidt door een ervaren gids, die de Hebreeuwse. taal machtig is. Renaat de Paepe is niet alleen priester, maar ook een motorliefhebber, kent het Belgisch leger bijzonder goed als gewezen aalmoezenier van onze strijdkrachten en is thuis in elk gespreksonderwerp. Hij kent de gevoeligheden van zowel de Joodse gemeenschap als van de moslimwereld en weet contacten te onderhouden met zowel de bevolking als de lokale autoriteiten. Een bijzonder belangrijk pluspunt. Renaat kiest er dan ook voor om met een kleine groep mensen af te reizen. Maximum 30 deelnemers.

image004

Ga je met ons mee ?     Van ma 23 maart 2020 tot en met do 2 april 2020 

 

MAANDAG 23 maart 2020 :  ZAVENTEM – TEL AVIV – NAZARETH

Bijeenkomst in de grote hall van de luchthaven. Na het inchecken en de paspoortcontrole vrije toegang tot tax-free. Lunch aan boord. Aankomst in Tel Aviv. Transfer naar Nazareth.

 DINSDAG 24 maart 2020:  VAN NAZARETH NAAR DE KARMEL

 Rit naar Caesarea (kruisvaardersstad, Romeins theater en de aquaduct), verder naar Haifa over Muhraqa. Nadien bezoek aan de Karmel (grot van de profeet Elias), de kerk van de Karmelieten. Lunch. Bezoek aan Mgr. Bacouni, de aartsbisschop van Haïfa en Galilea, of aan Monseigneur Mouallem in Eilaboun.

WOENSDAG 25 maart 2020:  NAZARETH ZN AKKO

Vandaag bezoeken wij de oude stad. Bij de kleine Broeders van Jezus houden wij halt : hier leefde Charles de Foucauld. Eucharistieviering. Wij gaan naar de Boodschapskerk, gebouwd boven de grot waar Maria woonde, We bezoeken de Sint-Jozefskerk en de bron van de H. Maagd (orthodoxe kerk). Door de soeks keren we terug naar de synagoge en de parochiekerk van de Grieks-katholieke gemeenschap. . Lunch. In de namiddag naar Akko langs de kustweg. Bezoek aan de oude vestingen, gebouwd door de kruisvaarders, aan de oude haven, de moskee van Jazzar Pasha, aan de Sint-Andreaskerk met de prachtige iconostase. Terug naar Nazareth

DONDERDAG 26 maart 2020:  HET MEER VAN GENNESARETH

We vertrekken ‘s morgens vroeg naar de bronnen van de Jordaan, dichtbij de grens met Libanon, aan de voeten van de Hermon (prachtig natuurgebied). We bezoeken kort Banias (Caesarea Philippi), en rijden over Betsaïda naar Kafarnaum en bezoeken er de oude synagoge en de nieuwe kerk boven de resten van Petrus’ huis. ‘S Middags zijn we in Ein Gev: we proeven de Petrusvis. Vandaar steken wij het meer over naar Kafarnaum en naar de berg der zaligsprekingen, de kerk van het Primaatschap, en verder naar Tabgha, de plaats van de broodvermenigvuldiging. Onderweg komen wij aan de plaats voorbij waar Jezus Zijn zeerede hield, en voorbij ‘Eremos‘ : de eenzame plek waar Jezus zich terugtrok om er te bidden.

VRIJDAG 27 maart 2020 :  NAZARETH – THABOR – JERICHO – JERUZALEM

Vandaag verlaten we Galilea en gaan naar de berg Thabor: plaats van de gedaanteverwisseling van Jezus. De tocht gaat verder via het Jordaandal, met bezoek aan Bet Alfa (synagoge). Over Jericho waar we het paleis van de Omajjaden bezoeken, gaat het naar de Wadi Kelt en Jeruzalem. Lunch in Jericho. Aankomst in Jeruzalem, kamerverdeling en eerste bezoek aan de oude stad. Avondmaal en overnachting bij de Rosary Sisters.

ZATERDAG 28 maart 2020: JERUZALEM

Na het ontbijt rijden we naar de Olijfberg. We bezoeken de Kerk van het ‘Onze Vader’, en dalen de Olijfberg af naar het Kedrondal. In de ‘Dominus flevit’-kerk vieren wij de eucharistie. Onze tocht gaat naar het Kedrondal, naar Gethsemani : de tuin van Olijven en de kerk van Jezus’ doodstrijd. Wij bezoeken ook het graf van Maria.

Na het middagmaal volgen we de Via Dolorosa met bezoek aan de ‘Ecce Homo’, de ‘Lithostrotos’, de Kerk van de Geseling, tot aan de Basiliek van het Heilig Graf. Door de soeks keren we terug naar het hotel.

ZONDAG 29 maart 2020:  EIN KAREM – HADASSAH – JERUZALEM

In de synagoge van het Hadassah-U.Z. bewonderen we Chagalls glasramen: “de twaalf stammen van Israël”. Nadien bezoeken wij de maquette van het oud-Jeruzalem en het Museum van het Boek met de rollen van Qumran. Wij maken even halt aan de Knesset, het Israëlisch parlement, én de Menora, de zevenarmige kandelaar : kalender en officieel symbool van de staat Israël. Naar ons gastenverblijf voor het avondmaal.

MAANDAG 30 maart 2020:  HEBRON – BETHLEHEM

Naar Bethlehem. Wij bezoeken de Basiliek van de Geboorte, en de grotten op het Herdersveld. Middagmaal bij abouna Jacob Abou Sada in Bethlehem (Na het middagmaal rijden we verder naar Hebron, de plaats waar Abraham verbleef, en waar de graven zijn van de aartsvaders – bezoek is niet altijd mogelijk!). We houden halt bij de ‘Holy Family en keren naar Jeruzalem terug na een bezoek aan Ein Karem, geboorteplaats van Johannes de Doper, en waar Maria Elisabeth bezocht.

DINSDAG 31 maart 2020 :  MASADA – QUMRAN – DODE ZEE

Met de bus rijden we naar de Dode zee en Masada. Bezoek aan de vesting Masada. Terug naar Qumran, de opgravingsplaats van de nederzetting van de Essenen. Lunch in Qumran-Kalya. Gelegenheid tot baden in de Dode Zee. Door de Woestijn van Judea terug naar Jeruzalem. Eucharistie in de kapel van de Zusters.

WOENSDAG 1 april 2019 :  JERUZALEM

Na het ontbijt gaan wij door de christelijke wijk naar de vernieuwde Joodse wijk aan de ‘Westmuur’, de klaagmuur, verder steken we door naar het tempelplein en bezoeken de Al Aksa-moskee en de Dom van de Rots. Zo bereiken wij de Sint-Annakerk en de vijvers van Bethesda. Middagmaal in de stad.

Na de siësta keren we terug naar de Jaffapoort. Van hieruit ligt de Dormitio-kerk op een steenworp. De Armeense wijk ligt er stil en verlaten bij. Door de Sionspoort verlaten we de oude stad en bezoeken de Dormitio-kerk en -abdij. Verder op ligt het Cenakel, Sint-Petrus in Gallicante en het graf van koning David. Terug naar ons hotel.

DONDERDAG 2 april 2020:  JERUZALEM – TEL AVIV – ZAVENTEM

Om 8.00 u brengt de wagen ons naar Tel Aviv/Lod. Onderweg bezoeken we Kyriat Yearim en Abou Gosh (Emmaus?!) en de abdij van Latroun. Lunch. Lijnvlucht naar Brussel. Lunch op het vliegtuig. Zaventem.

INLICHTINGEN

  • Alle inlichtingen over de pelgrimstocht vind je op het internet: http://www.renaat.be onder “Ga je mee?”
  • Inlichtingen en inschrijven (voor 1 december 2019 – max. 25 deelnemers):
  • Vrienden van het Heilig Land, Renaat De Paepe, Bakkerstraat 3, 9860 Landskouter, tel. 0486/514143 – renaat@renaat.be

inschrijvingsdocument maart 2020

INBEGREPEN IN DE PRIJS

  • – de lijnvluchten Brussel – Tel Aviv – Brussel – luchthaventaksen
  • – volpension in 3 en 4 sterren hotels/gastenhuizen (lokale normen- alle kamers met bad of douche en wc)
  • – alle transfers en transport ter plaatse in autocar met airco
  • – alle entrees en bezoeken zoals vermeld in het programma
  • – de reisleider is ook de reisgids

FORMALITEITEN

Een reispas 6 maanden geldig na terugkeer.

GEZONDHEID

Geen inentingen verplicht