De tocht van het licht 2019: Deinze-Kortrijk/Brugge/Gent

Wandelroute Deinze-Waregem Kortrijk    Looproute  Deinze-Beernem-Brugge

Op deze pagina overlopen we een aantal mogelijkheden tot bespreken over de wijze hoe het vredeslicht kan worden overgebracht naar een ander hoofdverdeelpunt.

De tocht van het Vredeslicht van Deinze naar Kortrijk en Brugge.

Deinze wil graag op 17 december 2019 de brandende fakkel doorgeven aan West-Vlaanderen. Het vredeslicht dat van hand tot hand de afstand van 4800 km overbrugde, wordt door sportverenigingen overgebracht naar de buren in West-Vlaanderen. Er werden 2 routes uitgetekend. Een route die Deinze met Aalter, Beernem, Oostkamp en Brugge met elkaar verbindt. De ander route doet Zulte / Waregem  en Harelbeke aan om uiteindelijk uit te monden in Kortrijk. De afstand wordt al wandelend of joggend afgelegd.  Het vredeslicht kan indien mogelijk overnachten in Waregem en Beernem.

DSC_6343

Route 1: Deinze-Brugge  / Route 2 : Deinze-Kortrijk …. 17-18-19 december 2019

Op dinsdagavond 17 december 2019 bij goed weer vertrekt het vredeslicht in de richting van Brugge  om 17u50 vanuit het stadhuis. De tocht gaat tot Nevele. Dan gaat de tocht verder naar Nevele sporthal. Met de auto overbruggen we 6 kilometer. Aan het stadhuis van Aalte wachten de lopers van JC Aalter ons op. 19u00.  In  Aalter wordt  de langste afstand afgelegd. Tot aan de grens met Beernem nemen deze sportievelingen ongeveer 15 km voor hun rekening. De overhandiging met atletiekclub Beverhout aan de grens met Beernem wordt ongeveer voorzien om 20u45.   Aan de grens met Beernem worden ze afgelost door de sportievelingen van Beernem (atletiekclub Beverhout). Het vredeslicht wordt aangeboden aan de plaatselijke autoriteiten van Beernem. Beernem is de gemeente waar dit jaar het vredeslicht voor het eerst in West-Vlaanderen zal ontvangen worden. Het lopend vuurtje geniet wellicht hier een welverdiende nachtrust. Gedurende de nacht zal het in een speciale transportkoker blijven branden.

Op woensdag 18 december 2019  wordt het vanuit Beernem gebracht naar de grens met Oostkamp. Hier neemt atletiekvereniging Flac uit Oostkamp het over tot aan de grens met Brugge.  De laatste kilometers worden ten slotte afgelegd door Brugse sportverenigingen.

Een tweede route wordt ingezet door de wandelvereniging uit Deinze. Deze wandeltocht vertrekt pas een dag later op woensdag 18 december om 12u30 aan het stadhuis. Deze tocht reikt tot Waregem. Ook hier zal het vredeslicht overnachten.  Op donderdag 19 december wordt de lichtstoet terug op gang getrokken vanaf 14u00. Het laatste stukje wordt door de wandelclub van Marke waargenomen.  In Kortrijk wordt het vredeslicht pas verwacht op donderdag 19 december 2019 om 19u00.

affiche wandelclub Deinze
flyer vredeslicht

Voor dit evenement werden heel wat sportverenigingen en wandelclubs aangeschreven. Wandelclub Deinze-Wandelclub gordel uit Waregem-wandelclub Marke-joggingclub Aalter-Atletiekclub Beverhout-atletiekclub Flac en heel wat  atletiekclubs uit Brugge.

We willen van de gelegenheid gebruik maken om alle medewerkers te danken voor hun engagement. Zij hebben ons geholpen om een definitieve route uit te stippelen. Zonder hun hulp zou dit evenement niet mogelijk zijn geweest.

Deinze-Brugge
Deinze-Kortrijk
Deinze draagt het symbool van de vrede uit naar de buren in West-Vlaanderen.
ultraloper9

Hoe wordt het traject afgelegd?

FLM17_WebA (71)

De tocht kan opgedeeld worden in een aantal zones. Wandelverenigingen die aan de tocht willen deelnemen kunnen één of meerdere sectoren voor hun rekening nemen. Indien mogelijk kan het vredeslicht overhandigd worden van de ene wandelclub naar de andere. (zie voorbeeld Oostenrijk hieronder)

LAUFSTRECKEN:
Kremsmünster – Vorchdorf: 22 km, Abfahrt Vorchdorf 13:15 Uhr, Einstieg Kitzmantel Parkplatz (bei Freibad)
Eberstalzell Sparkasse: 7 km, 16:45 Uhr
Einstieg Wirt in der Edt: 4 km, 17:15 Uhr

NORDIC WALKING STRECKE:
Eberstalzell – Vorchdorf: 10 km, 16 Uhr – Eberstalzell Gemeindeamt    Startgeld = Spende € 5,

48385837_1955090197879375_4505297891799072768_n
10301211_774957742559299_1163908749539477151_n

In Oostenrijk deelde men de tocht in onder een wandel- en een loopzone. De mensen konden vrij kiezen of ze de hele of een gedeelte van de tocht wilden afleggen. Veel sympathisanten sloten zich op een afgesproken plaats aan, nog voor dat de lichttrein van mensen het centrum van elk dorp aandeed. Ook minder mobiele deelnemers namen het laatste stukje van de tocht voor hun rekening..

An die Aktion Licht ins Dunkel spenden die Läuferinnen und Läufer des Friedenslichtmarathon in Molln gemeinsam mit vielen Einzelspendern, Vereinen und Unternehmen jedes Jahr. Nach einer feierlichen Übergabe des Friedenslichtes an die Läuferinnen und Läufer im Stift Kremsmünster ging der Marathon über mehrere Stationen bis zum Ziel am Ortsplatz von Molln. Auf dem Weg schlossen sich immer wieder Menschen dem Lichterzug an. Auch zwei Radfahrer aus Schön waren über ein Teilstück der Strecke mit von der Partie.

Onderweg koppelden meer en meer mensen zich aan deze wandelende lichttrein. Er waren onder de menigte een aantal sympathisanten met de fiets te bespeuren.

Wie kan er deelnemen?

Voor de lange afstanden: We op zoek naar een aantal mensen, wandelaars en/of sportievelingen, die de afstand of een gedeelte van de afstand te voet of al lopend willen overbruggen. Dit traject kan verdeeld worden onder verschillende groepen mensen. Belangrijk! Er doen zich kansen voor om ook mensen (zie foto’s)met een beperking aan te spreken om deel te nemen. Dit komt de symboliek van het vredeslicht alvast ten goede.

Voor de korte afstanden: Liefhebbers kunnen zich aanmelden 1 km voor elk dorp.  Deze mensen zijn uiteraard van harte welkom. Wil je een fakkel kopen? Dan gaat de opbrengst van deze fakkelverkoop naar een goed doel.

Friedenslichtmarathon_Molln_2018

Fakkels aanreiken voor het goede doel.

fakkel

Voor liefhebbers worden er een aantal fakkels aangeboden..  De organisatie (atletiekclubs-wandelclubs) kan deze fakkels aanbieden.  Mensen die door omstandigheden zelf niet kunnen deelnemen aan de tocht, kunnen deze fakkels schenken aan andere sportievelingen.

Langs de route iemand in de bloemen zetten?

Bloemen kunnen onderweg worden aangeboden aan iemand die in de gemeente heel verdienstelijk is geweest.

Wat kan een gemeentebestuur voor ons betekenen?

We zouden het fijn vinden om de tocht van Deinze naar Brugge en van Deinze naar Kortrijk te kunnen organiseren. Hiervoor vragen we toestemming aan het gemeentebestuur van Deinze, Aalter, Beernem, Oostkamp en Brugge om toegang te krijgen tot hun grondgebied zodoende deze gemeenten met het vredeslicht 2019 te kunnen verbinden. Ook zal de vraag gesteld worden aan het gemeentebestuur van Zulte, Waregem, Harelbeke en Kortrijk.

Wanneer een groep voorbij het gemeentehuis komt, kunnen deze mensen ontvangen worden door iemand van het gemeentebestuur.  Wandelaars of lopers geven op een afgesproken plaats de fakkel door aan andere wandelaars.

Tempo-Aankomst.

Het tempo van de tocht houden we doelbewust laag. 8-10 km per uur voor de lopers. 4,5 km in een uur voor de wandelaars. We hopen dat de snelheid geen bepalende factor kan worden om al of niet deel te nemen aan het evenement.

17-12-2019
Deinze- Brugge / Kortrijk
Days
Hours
Minutes
Seconds

Interesse? ………….

Heb je zin om het evenement mee te helpen organiseren? Ben je lid een wandelclub, sportvereniging, of een andere groep?  Aarzel dan vooral niet om ons hierover te contacteren. Je kan ons het best bereiken GSM 0496 68 48 67 of e-mail  jan.bethune@proximus.be   

Voorstel:  Boottocht langs de Leie van Deinze naar Gent?

Friedenslicht-Ankunft-am-Bürkliplatz
Leave a Comment