De tocht van het licht 2019: Deinze-Kortrijk/Brugge/Gent

Wandelroute

Op deze pagina overlopen we een aantal mogelijkheden tot bespreken over de wijze hoe het vredeslicht kan worden overgebracht naar een ander hoofdverdeelpunt. We horen graag jullie reacties en tips naar de haalbaarheid ervan.

201712231735_48_171237_20171223_48_171237_friedenslicht_000

Voorstel 1:   Overbrengen Vredeslicht met wandelclubs – Atletiekclubs.

Er ligt een voorstel op tafel om het vredeslicht vanuit hoofdverdeelpunt Deinze over te brengen naar onze buren in West-Vlaanderen. Dit jaar is de keuze gevallen op de gemeente Brugge en Kortrijk.

Route 1: Deinze-Kortrijk / Route 2 : Deinze-Brugge …. 16-17-18 december 2019

Ons voorstel gaat uit van een route van ongeveer 50 km. Een ‘5 stedentocht’ vertrekkende vanuit Deinze (Vosselare-Landegem-Hansbeke) Aalter (Bellem+Aalter centrum) Beernem- Oostkamp (Herstberge) en Brugge . Deze route brengt ons langs waterwegen, dorpen en bosrijke gebieden. We doen graag een beroep op mensen met ervaring en expertise om een definitieve route uit te stippelen.

Een tweede route gaat via Waregem naar Kortrijk. Hier nemen de wandelclubs van Deinze, Zulte, Waregem, Vichte en Kortrijk de tocht voor hun rekening.

https://www.routeyou.com/nl/route/view/6612927/recreatieve-wandelroute/vredeslicht-deinze-waregem-kortrijk    

Deinze-Brugge
Deinze-Kortrijk
Unter-grosser-Beteiligung-wurde-das-Friedenslicht-in-die-250804
ultraloper9

Hoe wordt het traject afgelegd?

FLM17_WebA (71)

De tocht kan opgedeeld worden in een aantal zones. Wandelverenigingen die aan de tocht willen deelnemen kunnen één of meerdere sectoren voor hun rekening nemen. Indien mogelijk kan het vredeslicht overhandigd worden van de ene wandelclub naar de andere. (zie voorbeeld Oostenrijk hieronder)

LAUFSTRECKEN:
Kremsmünster – Vorchdorf: 22 km, Abfahrt Vorchdorf 13:15 Uhr, Einstieg Kitzmantel Parkplatz (bei Freibad)
Eberstalzell Sparkasse: 7 km, 16:45 Uhr
Einstieg Wirt in der Edt: 4 km, 17:15 Uhr

NORDIC WALKING STRECKE:
Eberstalzell – Vorchdorf: 10 km, 16 Uhr – Eberstalzell Gemeindeamt    Startgeld = Spende € 5,

48385837_1955090197879375_4505297891799072768_n
10301211_774957742559299_1163908749539477151_n

In Oostenrijk deelde men de tocht in onder een wandel- en een loopzone. Kandidaat sportievelingen schreven zich in voor de hele of voor een gedeelte van de tocht. Sympathisanten kunnen1 km voor elk dorp, zich bij de groep kunnen vervoegen. Op deze wijze nemen ook minder mobiele deelnemers al wandelend het laatste stukje van de tocht voor hun rekening.. Volgens onze informatie werd een deelnameprijs van €5 vastgelegd. De opbrengst ging naar een goed doel.

An die Aktion Licht ins Dunkel spenden die Läuferinnen und Läufer des Friedenslichtmarathon in Molln gemeinsam mit vielen Einzelspendern, Vereinen und Unternehmen jedes Jahr. Nach einer feierlichen Übergabe des Friedenslichtes an die Läuferinnen und Läufer im Stift Kremsmünster ging der Marathon über mehrere Stationen bis zum Ziel am Ortsplatz von Molln. Auf dem Weg schlossen sich immer wieder Menschen dem Lichterzug an. Auch zwei Radfahrer aus Schön waren über ein Teilstück der Strecke mit von der Partie.

Onderweg sloten meer en meer mensen zich aan met de lichttrein. Ook waren er een aantal sympathisanten met de fiets te bespeuren.

Wie kan er deelnemen?

Voor de lange afstanden: We op zoek naar een aantal mensen, wandelaars en/of sportievelingen, die de afstand of een gedeelte van de afstand te voet of al lopend willen overbruggen. De tocht bedraagt in totaal een goede 50 km. Dit traject kan verdeeld worden onder verschillende groepen mensen. Belangrijk! Er doen zich kansen voor om ook mensen (zie foto’s)met een beperking aan te spreken om deel te nemen. Dit komt de symboliek van het vredeslicht alvast ten goede.

Voor de korte afstanden: Ook mensen die wensen deel te nemen aan het laatste stukje van 1 km voor elk dorp, zijn uiteraard van harte welkom. Zij betalen hiervoor een bijdrage van €5

Friedenslichtmarathon_Molln_2018

Fakkels aanreiken aan mensen

fakkel

Er kunnen een aantal fakkels worden aangeboden  Deze fakkels zijn te verkrijgen in sommige landen te verkrijgen in een winkel, in een kerk, moskee, ….. Mensen kunnen deze fakkel kopen en eventueel doorgeven aan andere mensen.

Langs de route iemand in de bloemen zetten?

De tocht kan afwijken van het pad. Vooral wanneer we het vredeslicht willen aanbieden bij mensen  die in het afgelopen jaar zeer verdienstelijk zijn geweest. Vooraleer de tocht verder te zetten, worden deze bloemen aangeboden.

1321_thumb_300x300

Wat kan een gemeentebestuur voor ons betekenen?

We zouden het fijn vinden om de tocht van Deinze naar Zedelgem te kunnen organiseren. Hiervoor vragen we toestemming aan het gemeentebestuur van Deinze, Aalter, Beernem, Oostkamp en Zedelgem om toegang te krijgen tot hun grondgebied zodoende deze gemeenten met het vredeslicht 2019 te kunnen verbinden. Ook zal de vraag gesteld worden aan het gemeentebestuur van Zulte, Waregem, Harelbeke en Kortrijk. Voorlopig is burgemeester Jan Vermeulen uit Deinze en burgemeester Annick Vermeulen uit Zedelgem op de hoogte.

Wanneer een groep zich aanmeldt op het gemeentehuis, kunnen deze mensen ontvangen worden door iemand van het gemeentebestuur.  Wandelaars of lopers geven op een afgesproken plaats de fakkel door aan andere wandelaars.

hallo2
DSC_6194

Tempo-Aankomst.

Het tempo van de tocht houden we doelbewust laag. 8-10 km per uur voor de lopers. 4,5 km in een uur voor de wandelaars. We hopen dat de snelheid geen bepalende factor kan worden om al of niet deel te nemen aan het evenement.

Voorstel 2. Met de paardentram of koetsen.

koetsen
10785_itla

Kan het vredeslicht voor het volledige traject of een deeltraject overgebracht met koetsen of een paardentram? In de loop van de komende weken bestuderen we de mogelijkheden ervan.

Voorstel: Route 3 :  Boottocht langs de Leie van Deinze naar Gent?

13320_itla
Friedenslicht-Ankunft-am-Bürkliplatz
2018-12-16-Friedenslicht-05

Interesse? ………….

Wil je hier mee over nadenken? Heb je zin om het evenement mee te helpen organiseren? Ben je lid een wandelclub, sportvereniging, of een andere groep? Heb je een paard en een koets of ken je iemand die voor origineel voertuig te vinden is? Ben je eigenaar van een boot? Aarzel dan vooral niet om ons hierover te contacteren. Je kan ons het best bereiken GSM 0496 68 48 67 of e-mail  jan.bethune@procimus.be   

16-12-2019
Deinze- Brugge / Kortrijk
Dagen
Uren
Minutes
Seconden