steunpunt Tongeren

763
c99a9b4e-6ed4-43e2-81b4-7f54bad1f467_Vredeslicht_55_(Groot)

Het vredeslicht komt voor de tweede maal naar de oudste stad van ons land.

De Vrienden van de kerststal – vrijwilligers die jaarlijks in de basiliek een kerstdorp bouwen – halen het vredeslicht naar de oudste en tevens ook gezellige stad Tongeren.

De brandende vredeskaars komt tegen kerst dit jaar naar Limburg, meer bepaald naar Hasselt en Tongeren. Tongeren kan rekenen op een bloeiend verenigingsleven. Zo bouwen de kerststalvrienden jaarlijks de naar alle waarschijnlijkheid ‘mooiste kerststal’ van het land. Maar dit jaar krijgt de kerststal gezelschap. Het vredessymbool dat ondertussen tijdens de nieuwjaarsperiode 30 miljoen keer wordt verdeeld in Europa. In de Basiliek kan iedereen die het wenst een vredeslichtje in de vorm van een kaars komen afhalen. Zo wordt de vrede op symbolische wijze alom verspreid onder de mensen.

Tongeren4
affiche4 Tongeren_1

Maar het blijft in Tongeren niet bij de komst van het vredeslicht en de verspreiding ervan onder de mensen. “We bouwen rond het vredeslicht een heel programma”, aldus Tony Achtergael en Jean-Marie Vryens, twee Vrienden van de kerststal.

2 jaar geleden trok de mooiste kerststal van ons land 5000 bezoekers. Vorig jaar kreeg de herberg 12 000 bezoekers over de vloer. En met het vredeslicht er bij zou dit wel eens een pak meer kunnen worden.

Aankomst Vredeslicht Tongeren

Zaterdag 21 december 2019.  Om 18u30 start de tocht naar de O.L.V. Basiliek. Ontvangstmoment op de Leopoldwal. Nadien korte viering. Gevolgd door oprtreden Harmonie ‘Ons verlangen’ Beverest. Allen van harte welkom.

Voor meer infol  Tony Nachtegaele 0479542355   e-mail: Danny Stas: dannekestas@gmail.com

Kerstconcert

Dit kerstconcert was ter ere van de aankomst van het Vredeslicht uit Bethlehem. Er was een massale opkomst voor de intrede van het Vredeslicht, waarbij de belangstelling zo groot was dat de Basiliek te klein was voor de aanwezige toeschouwers.
Het was een mooi en gevarieerd concert waarbij zangnummers, gebracht door Jeroen Bellings, afgewisseld werden met orkestnummers en dit in combinatie met doedelzakken.

Een woordje van dank

“Het vredeslicht komt met de trein uit Linz (Oostenrijk). Daarna trekken we door de stad naar de basiliek, het verdeelpunt van de lichtjes. We nodigen alle mensen uit, mensen van diverse godsdiensten en verenigingen om aan dit vredesinitiatief deel te nemen. We maken er een vredesweekend van”, vervolgde het duo. Het vredeslicht komt uit Bethlehem in het Midden-Oosten.

We willen het stadsbestuur met burgemeester Patrick Dewael van harte danken om dit initiatief een kans te geven. Er wordt vaak over oorlog en geweld gesproken. Spreken over vrede is op z’n minst even zinvol. En hiervoor willen de vrienden van de kerststal de handen uit de mouwen steken. Een bijzondere dank ook aan ZEH Rik Palmans, deken van Tongeren, om dit project mee te helpen dragen.

Stip alvast zaterdag 21 december aan, want deze activiteiten zullen niet onopgemerkt voorbij gaan. Tongeren heel erg bedankt en succes met het initiatief. In Tongeren worden mensen door het vredeslicht verbonden.

tongeren affiche3