steunpunt Ieper

Ieper als Vredesstad... De sterke tradite van het vredeslicht Een signaal van verbondenheid over heel de Westhoek.

Hoofdstad van het Vredeslicht:  ‘Ieper 2021’.

Ieper is voor veel mensen meer dan een herdenkingsstad alleen. Ieper is vooral een ‘Vredesstad’ geworden. De vriendschappelijke band tussen partnerstad Siegen (De) en Ieper (B), wordt met het overhandigen van het vredeslicht extra in de verf gezet. Sinds 2018, 100 jaar na de oorlog, komen jongeren uit Ieper en Duitsland elkaar het vredeslicht toebedelen.

foto Vredeslicht Ieper fotograaf Bulstraen Wesley

Voor meer inlichtingen Filip Deheegher  Diensthoofd Vrede Ieper.  Sint-Maartensplein 3   8900 Ieper tel. 057 239 459    vrede@ieper.be

Het vredeslicht verbindt lokale besturen in de Westhoek.

Op zaterdag 18 december neemt de stad Ieper het initiatief om het Vredeslicht te gaan verspreiden over de hele Westhoek. Met dit initiatief wil de stad samen met het Platform Westhoek – Vredeshoek en de Westhoekgemeenten de hele Westhoek met elkaar verbinden. Opzet is dat het Vredeslicht op 18 december door wandelaars en lopers van alle leeftijden naar alle Westhoek gemeenten wordt gebracht, over de gemeentegrenzen heen om tegen de zaterdagavond in alle Westhoekgemeenten verdeeld te zijn. Op zaterdagavond brandt het Vredeslicht in alle Westhoekgemeenten. Eenmaal het Vredeslicht in een gemeente aankomt kan het door het lokale bestuur gedeeld worden met de inwoners van de gemeente. De gemeentes bepalen zelf hoe zij dit aanpakken.

Om dit te realiseren heeft de Vredesdienst van de stad Ieper in samenwerking met de Westhoekgemeenten 4 trajecten uitgestippeld:

De zuidelijke route: Ieper – Zonnebeke – Wervik – Mesen – Heuvelland
De westelijke route: Ieper – Poperinge – Vleteren – Alveringem – Veurne – De Panne
De noordelijke route: Ieper – Lo-Reninge – Diksmuide – Koksijde
De oostelijke route: Ieper – Langemark – Houthulst – Kortemark – Koekelare – Nieuwpoort

Op zaterdag 18 december vertrekken vanop de Grote Markt van Ieper 4 groepen die elk de aanvang nemen van een traject. Eénmaal aangekomen in een aanpalende gemeente wordt het Vredeslicht overhandigd aan het bestuur van de gemeente en vertrekt een andere groep die het Vredeslicht naar de volgende gemeente op het traject brengt. Al wandelend en lopend wordt het Vredeslicht op 18 december over heel de Westhoek verdeeld en wordt de Westhoek door het Vredeslicht mooi met elkaar verbonden.

Nog tot …… december 2021

Foto Wesley Bulstraen
Na de wake wordt het Vredeslicht opgesteld in de inkomhal van het In Flanders Fields Museum waar iedereen die het wil tot op 31 december 2021 het Vredeslicht kan ophalen om het te delen met familie, mensen uit de vereniging, enz….… Uiteraard blijft het ook mogelijk om een boodschap in het Vredesregister te schrijven.  Er wordt gevraagd om een kandelaar en een kaars mee te brengen om het vuur te transporteren. . Indien u over geen lantaarn beschikt, kan u bij ons een transportlicht kopen aan €4.