Internationale vredesprijs Assisi

depositphotos_68471737-stockafbeelding-beroemde-basiliek-van-st-francis
Bondskanselier Andreas Merkel ontvangt de vredeslamp

Italië Assisi 2018 / Elk jaar wordt door de Franciscanengemeenschap te Assisi het vredeslicht aangeboden. De kandelaar wordt uitgereikt aan iemand die zich heeft ingezet om van de wereld een betere en vredevolle plek te maken.

De CDU-politicus nam het woord in de basiliek van San Francesco over vredesinspanningen.

“Het pad naar vrede en verzoening is meestal alleen toegankelijk met grote inspanning en doorzettingsvermogen,” zei ze. “Heel zelden ligt deze weg van vrede voor het grijpen”, benadrukte de kanselier. “Als dat het geval zou zijn, dan zouden mensen permanent van dit pad niet willen afwijken. In de politieke wereld is dit niet altijd een eenvoudige opdracht. Voor 1989 woonde ik aan de DDR kant in Berlijn. “Toen ik op de universiteit werkte, kwam ik steeds ‘s avonds, via de muur naar mijn appartement gereden. Die muur was voor iedereen een litteken, maar ik heb nooit gedacht dat hij ooit zou verdwijnen”.  Bondskanselier Merkel schonk een stuk van de muur aan de orde in Assisi. De muur is werd tentoongesteld naast een vluchtelingenboot.

Bondskanselier Andreas Merkel neemt het vredeslicht over van de Colombiaanse president en winnaar van de Nobelprijs voor de vrede, Juan Manuel Santos, die de prijs 2016 ontving. De Franciscanen typeren de kanselier voor haar inzet in Duitsland en Europa voor de vreedzame samenleven de volkeren. De ceremonie in Assisi werd ook bijgewoond door de Colombiaanse president Juan Manuel Santos, die in december 2016 de Peace Lamp ontving voor verzoening met de Farc-guerrilla. Andere gasten waren onder meer de Italiaanse premier Paolo Gentiloni en de Duitse ambassadeur in het Vaticaan, Annette Schavan. Eerdere winnaars waren de voormalige Poolse president Lech Walesa, de Dalai Lama, voormalig Israëlisch staatshoofd Shimon Peres en paus Franciscus.