jaarlijks thema

Durven kiezen voor vrede !

In de voetsporen van Franciscus en de Sultan van Egypte.

De filosfie van ubuntu.

In je eentje ben je nergens, of beter: je bent mens, dankzij de anderen. Dat is de essentie van de Afrikaanse filosofie Ubuntu. Mensen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, iets dat we hier in het Westen nog weleens vergeten. Vaak werden omdat we van elkaar verschillen tal van oorlogen uitgevochten. Maar voor het eerst werd in 1219 het roer door Franciscus van Assisi helemaal omgegooid. Een zeer gedurfde onderneming. die tot op vandaag voor het Westen inspirerend kan werken.

Zinvolle duiding bij het thema

De ontmoeting tussen Franciscus en de Sultan.

800 jaar geleden deed Franciscus het ondenkbare. In augustus 1219 trok hij in volle kruistochtentijd naar het kruisvaarderskamp in Damiate (Egypte) met de wens de Sultan van Egypte sultan Malik Al-Kamil te ontmoeten, de gedoodverfde vijand van het christendom. De paus had het westen massaal gemobiliseerd om ten strijde te trekken tegen de moslims en het Heilig Land te heroveren. Als enkeling probeerde Franciscus deze spiraal van geweld te doorbreken. Dwars van het heersende vijanddenken, trok hij de Sultan van Egypte tegemoet met een geheel eigen vredesmissie…

De vrede bekomen door een gesprek

De kruistochten zijn een gitzwart hoofdstuk in de geschiedenis van de Kerk. Het idee van Franciscus van Assisi om tijdens een wapenstilstand op het vijandelijke kamp toe te stappen om met de Sultan van Egypte te spreken, lijkt ongelooflijk naïef. Maar die Sultan blijkt een tolerant en vredelievend man, oprecht geïnteresseerd in wat Franciscus te vertellen heeft. De Sultan deed verschillende vredesvoorstellen, die helaas door de christelijke veldheren werden afgewezen. Deze volharders van het geweld zouden met hun manschappen in hun optocht naar Caïro finaal het onderspit delven. Maar de Sultan vertikte het om de kruisvaarders af te maken. Toen hij de kruisvaarders in de tang had genomen en er aan toe was om de  tegenstander een laatste mokerslag toe te dienen, behandelde hij de tegenstander met het grootste respect. Een uitzonderlijk gebaar dat nog nooit eerder werd vertoond. Een antwoord op het bezoek van Franciscus.

Franciscus en de Sultan drukken met hun handelingen bij iedereen op het hart, geen woordenstrijd aan te gaan over religie, maar ‘elk wezen, elke mens, onderdanig te zijn’.

SULS-program-header-color

In navolging van …..

Deze ontmoeting licht tot vandaag op als een wonderlijk teken dat bij elk conflict een alternatieve aanpak mogelijk is. Het vredeslicht sluit zich aan met dit visioen van de vrede. De ontmoeting van Franciscus en de Sutlan werkt inspirerend om in het eigen leven als vredesactivist aan de slag te gaan. Paus Franciscus wist althans het voorbeeld te volgen. In februari 2018 bracht paus Franciscus een bezoek aan de Verenigde Arabische Emiraten. Ahmed Mohamed Ahmed el-Tayeb, de huidige grote Iman van al-Azhar ondertekende een document waar de levensbeschouwingen in VAE zullen gerespecteerd worden. De reis van de paus is ongetwijfeld historisch en maakt deel uit van zijn verzoenend beleid. Franciscus wil de islamitische wereld de hand reiken. Eerder bezocht hij al 6 andere Islamitische landen.

Gross-Imam-in-Muenster-Grossscheich-wird-im-Rathaus-empfangen_image_630_420f
web-saint-francis-sultan-religion-saint-public-domain
DSC1506

Durf te kiezen voor de vrede !

Franciscus van Assisi en Sultan Malik Al-Kamil kunnen in die zin gezien worden als de vredeswerkers van de toekomst. Zonder enige twijfel waren het pioniers van de interreligieuze dialoog. Ze vertrouwen ons toe dat het creëren en polariseren van tegenstellingen ons niet vooruit helpt. Het vredeslicht neemt akte van deze bijzondere ontmoeting en laat zich inspireren om deze boodschap in het Europa van morgen voor alle mensen van goede wil uit te dragen.