Jaarlijks thema

2019: Ontdek alles over het jaar van Franciscus en de Sultan

 

800 jaar geleden deed Franciscus het ondenkbare. In augustus 1219 trok hij in volle kruistochtentijd naar het kruisvaarderskamp in Damiate (Egypte) met de wens de sultan van Egypte te ontmoeten, de gedoodverfde vijand van het christendom. De paus had het westen massaal gemobiliseerd om ten strijde te trekken tegen de moslims en het Heilig Land te heroveren. Als enkeling probeerde Franciscus deze spiraal van geweld te doorbreken. Dwars van het heersende vijanddenken, trok hij de sultan van Egypte tegemoet met een geheel eigen vredesmissie…

In 2019 herdenken we deze ontmoeting. Het hele jaar door besteedt TAU extra aandacht aan de betekenis ervan 800 jaar geleden, maar ook voor ons nu. Hoe ging Franciscus ‘de andere’ tegemoet? Wat kunnen we van hem leren over het doorbreken van geweld? Hoe liet Franciscus zich inspireren door de Islam? In de geest van Franciscus onderzoeken we samen hoe we in deze tijd een brug kunnen slaan naar de andere toe.
De ontmoeting van Franciscus met sultan Malik Al-Kamil spreekt tot de verbeelding.

Franciscus drukte zijn volgelingen op het hart, geen woordenstrijd aan te gaan over religie, maar ‘elk schepsel met respect en liefde te benaderen’.

voorpagina

Franciscus van Assisi en de Sultan werkend inspirerend, voor mensen die  het verkiezen, om niet via wapens en geweld maar, via diplomatieke wegen, naar oplossingen te zoeken. Een diep verlangen naar een universeel broederschap komt naar voor:

Wellicht heeft niemand van ons, een patent op de waarheid en de vrede.

Dit is precies waar we bij het vredeslicht voor staat. I am because off who we all are.  Ubuntu.