Landsregering Oö ondersteunt het vredesproject

17015853_XXL

Oberösterreich. …. een bewogen deelstaat in Oostenrijk.  

Oberösterreich is een toeristisch paradijs. Er valt er m.a.w. heel wat positiefs te beleven. Dit is echter in de geschiedenis niet altijd het geval geweest. De inwoners van de deelstaat dragen namelijk een erfenis mee waar mensen uit de streek niet zo fier over zijn. In Braunau am Inn werd Adolf Hitler geboren. Een aantal jaren later verhuisde hij met z’n ouders achtereenvolgens naar de stad Leonding, Linz en Steyr. In deze laatste twee steden liep hij als jongere trouwens school. De stad Linz vormde daarbij het toneel van de historische speech op het balkon van het stadhuis.  Hitler proclameerde op deze plaats het Groot Duitse Rijk , in de periode van ‘der Anschluss’ van Oostenrijk bij Duitsland. Niet alleen Hitler, maar ook Adolf Eichmann, de architect van de Jodenvervolging, groeide op in de hoofdstad van de deelstaat. Vanop deze plek werkte een aantal jaren later na de oorlog nazi-vervolger Simon Wiesenthal op zijn kantoor.. En op een steenworp van de stad, ligt het gewezen concentratiekamp van Mauthausen. Allemaal geen fraaie dingen…. maar deze plaatsen helpen ons wel op weg om na te denken wat er in het verleden allemaal fout is gelopen. De deelstaat gaat de uitdaging dan ook aan, om van het woord vrede ‘binnen de regio’, een topprioriteit te maken.

AK9Q2959

Mensen denken na over…….

Zo zoeken politici in Linz naar oplossingen voor de gebouwen en de voorwerpen die de stad doen herinneren aan dit verloren tijdperk. De hamvraag is telkens of men de geschiedenis angstvallig moet verbergen of gaat men de confrontatie aan? In het stadsbestuur wordt hier soms wel eens over gedebatteerd. Ten alle prijze probeert men te verhinderen dat deze gebouwen in de stad een aantrekkingspool zouden worden voor mensen met iets minder goede bedoelingen. Het blijft een spagaat: moeten de gebouwen waar Adolf Hitler heeft gewoond aan het zicht onttrokken worden of juist open zijn over het beladen verleden? Van een paradox gesproken…..

25348696_845238178982628_5961440924863323722_n

Aan de ellebogen kan je meteen aanvoelen dat het allemaal iets gevoeliger ligt in Oberösterreich. Men spaart kosten noch moeite om met jonge mensen over de vrede te kunnen praten. Het verdelen van het vredeslicht is een handig hulpmiddel om die broodnodige vrede die een samenleving nodig heeft, te visualiseren. Hier in Oostenrijk praten veel mensen met elkaar over de gevaren van de haatcampagnes en de oorlog. Want zolang er tussen jong en oud de vrede bespreekbaar blijft, is er ook een garantie op een toekomst voor iedereen.

In de hoop dat de geschiedenis zich niet meer zal herhalen….

Daarenboven weigerde de eigenares van het geboortehuis in Braunau am Inn het geboortehuis van Hitler te verkopen, noch te renoveren. Ze wou van geen wijken weten. Het gebouw zelf werd sinds 1972 dan maar door de staat gehuurd om erger te voorkomen. Ondertussen werd de vraagprijs onverwijld opgetrokken en het dossier sleepte hierdoor jarenlang aan. De gedenksteen die men bij het huis etaleerde, kon de gemoederen enigszins bedaren. Maar het gebouw kreeg vaak bezoek van neonazi’s. Na verloop van tijd werd het een soort bedevaartsoord. De regering in Wenen trok na veel getouwtrek aan de alarmbel en nationaliseerde uiteindelijk het gebouw na een gerechtelijke procedure. Momenteel overweegt men om het gebouw toch af te breken.

Wat we uit het verleden kunnen leren …

De activiteiten van het vredeslicht wordt door Landhauptman Thomas Stelzer vanuit de deelstaat Oberösterreich met bijzonder veel aandacht ondersteund. In Israël namt hij ruimschoots de tijd om het Jad Wasjem – museum in Jeruzalem te bezoeken. In een ingetogen viering, betuigde hij zijn medeleven, voor de gruwel die ook zijn land heeft getroffen.  De regering in Oö houdt er zich aan om vanuit de deelstaat jaarlijks een school uit Steyr af te vaardigen om het symbool van de vrede te willen overhandigen aan de Europese democratische instellingen. Stelzer is met al zijn ervaring er dan ook grondig van overtuigd dat het verenigd Europa ons de beste garantie kan bieden, om naast  elkaar vredevol te kunnen samen leven.

17028120_XXL
17028108_XXL

Met jonge mensen aan de slag gaan….

Tijdens de laatste zitting in december, kijken politici uit om het vredeslicht in de thuisstad Linz te kunnen ontvangen. Dhr. Stelzer nam van de gelegenheid gebruik om de Oostenrijkse geschiedenis even op te frissen. Ruzie tussen politieke partijen zorgden in februari 1934 in Oostenrijk voor een burgeroorlog. Een aantal jaren later maakten mensen uit Oostenrijk kennis met de terreur van het nazisme. En in de jaren 90 was er een ernstig conflict in voormalig Joegoslavië op een goede 400 km van onze landsgrens.

1513781528.9522-hlw-und-htl-bringen-friedenslicht-ins-eu-parlament
AL2Q-153

De leider van de deelstaat roept de collega’s politici dan ook op om zich in het komende jaar meer op samenwerking te concentreren. “Het licht van vrede is niet alleen een belangrijk symbool van Kerstmis. Het is ook een wake up call dat bij ieder van ons een belletje kan doen rinkelen. De boodschap van vrede mag wat Landhauptman Thomas Stelzer betreft voor alle mensen vanuit deze plaats in Linz de wereld worden ingestuurd.  De delegatie was ook in ons land te gast bij de koninklijke familie te Brussel