De strijd tegen eenzaamheid

In ons land ervaart één op de vijf mensen eenzaamheid. Dit aantal groeit nog altijd.  Om eenzaamheid tegen te gaan steken een aantal gemeentebesturen al de handen uit de mouwen. Vorige zomer werd de Stad Brugge opgeschrikt door vier eenzame overlijdens. Deze confronterende vaststelling was de aanleiding voor een actieplan ‘Vierkant tegen eenzaamheid’. Geraardsbergen en Sint-Truiden bleven niet achter. Burgemeester Guido de Padt (Geraardsbergen) en burgemeester Veerle Heerlen (Sint-Truiden) namen in 2018 een schepen van eenzaamheid op in hun rangen. De medewerkers van het vredeslicht beseffen de noodzaak om ook tijdens de feestdagen aandacht te besteden aan dit stilzwijgend sluipend probleem.

Eenzaamheid is overal

Jong of oud, arm of rijk, ziek of gezond: eenzaamheid komt in alle lagen van onze samenleving voor. De aanleiding is voor iedereen anders: een verhuizing, laag inkomen, ziekte, een beperking of het verlies van partner, kind of vriend. Mensen staan er met hun gevoelens vaak alleen voor. Dit alles heeft er ons toe gebracht om aan te nemen dat het probleem van eenzaamheid groter is dan aanvankelijk gedacht.

Eenzaamheid en de gevolgen voor de gezondheid

De gevolgen zijn vergaand en drukken daarmee op het collectieve welzijn. Eenzaamheid brengt diverse gezondheidsrisico’s met zich mee en bedreigt de kwaliteit van leven. Velen ervaren dan ook medische klachten. Hierdoor maken mensen meer gebruik van zorg en worden eerder opgenomen in verpleeghuizen. Eenzaamheid is zo niet alleen een individuele kwestie, maar ook een maatschappelijk probleem.

Brugge

Utrecht

Laat het beste van jezelf naar boven komen …………  

Heb je een schitterend idee? Bied je soep aan of bel je aan de deur om iemand een vredeslicht te schenken? Maak jezelf onsterfelijk door met iemand een gesprek aan te gaan!  Laat het ons alvast weten ………….