De strijd tegen eenzaamheid

Eén tegen eenzaamheid met het vredeslicht!

Eenzaamheid en de gevolgen voor de gezondheid

In ons land ervaart één op de vijf mensen eenzaamheid. Dit aantal groeit nog. Het is een uitdaging  om eenzaamheid te erkennen als een probleem. De gevolgen zijn verregaand en drukken daarmee op het collectieve welzijn. Eenzaamheid brengt diverse gezondheidsrisico’s met zich mee en bedreigt de kwaliteit van leven. Velen ervaren dan ook medische klachten. Hierdoor maken mensen meer gebruik van zorg en worden eerder opgenomen in verpleeghuizen. Eenzaamheid is zo niet alleen een individuele kwestie, maar ook een maatschappelijk probleem. Om eenzaamheid tegen te gaan steken een aantal gemeentebesturen al de handen uit de mouwen.

Brugge

Utrecht

….. Ook bij jongeren ?

Jong of oud, arm of rijk, ziek of gezond: eenzaamheid komt in alle lagen van onze samenleving voor. De aanleiding is voor iedereen anders: een verhuizing, laag inkomen, ziekte, een beperking of het verlies van partner, kind of vriend. Mensen staan er met hun gevoelens vaak alleen voor. Dit alles heeft er ons toe gebracht om aan te nemen dat het probleem van eenzaamheid groter is dan aanvankelijk gedacht.

Een getuigenis

Een dame deelde een ervaring toen zij als tiener wekelijks ging poetsen bij haar bejaarde oma. “Mijn oma maande mij aan om regelmatig te rusten, iets te drinken of te eten. Ik was helemaal niet moe en vond dat m’n werk op die manier niet vooruit ging. Toch deed ik wat zij mij vroeg: zet je even, luister naar mij, vertel me iets, … Pas veel later begreep ik dat haar oma dat veel sterker apprecieerde dan een proper huis.”

Het vredeslicht kan mensen inspireren om ……

IMG_5869_01
IMG_5888
csm_IMG_5908_d541f40137
Schermafdruk van 2019-07-18 22-30-44

Een positieve beweging tegen eenzaamheid. Dit is waar we op willen inzetten. Mensen motiveren om in actie te komen. In Brugge werd een actieplan ‘Vierkant tegen eenzaamheid’ in het leven geroepen. Geraardsbergen en Sint-Truiden bleven niet achter. Burgemeester Guido de Padt (Geraardsbergen) en burgemeester Veerle Heerlen (Sint-Truiden) namen in 2018 een schepen van eenzaamheid op in hun rangen. Iedereen beseft hoe makkelijk dit stilzwijgend probleem zomaar in iemands leven kan sluipen. Wil je een signaal geven om tijdens deze donkere dagen voor mensen iets te betekenen? . ….Klik dan op volgend linken voor meer informatie.

Een wandelclub-joggingclub-atletiekclub in overweging nemen?

Samen wandelen brengt mensen bij elkaar. Zowel de geest als het lichaam komt hierdoor in beweging. Elke week gaat er In Vlaanderen wel ergens een wandelactiviteit door. Het is een treffen van wandelaars, die elkaar op geregeld tijdstippen ontmoeten. Wandelen is meer dan stappen alleen… Wandelen, joggen en goede gesprekken openen het hart van mensen. 

Atletiekverenigingen, joggingsclubs en wandelverenigingen werken samen met het vredeslicht om ook andere mensen te ontmoeten wanneer het vredeslicht van de ene naar de andere plaats wordt overgebracht. Het is een kans om met nieuwe en in dit geval vaak bewegende mensen in contact te komen. Aan een rustig tempo.  Midden in de natuur je kunnen ontspannen in goed gezelschap. In Nederland zijn er zelfs ontmoetingswandelingen. Zo organiseert de vereniging openjehart.nl geregeld activiteiten om met elkaar kennis te maken. En wat meer is. Tijdens de wandeling stapt er een communicatiecoach mee.

Studenten op de koffie voor € 10 per uur.

“Van buiten word je ouder, maar van binnen blijf je hetzelfde meisje.” Nelly is een van de deelnemers aan een proef waarbij studenten van een medische opleidingen ouderen gaan bezoeken. En dus komt Sep nu elke week langs om met Nelly te kletsen. Door ouderen uit hun isolement te halen, bespaart men naar velruidt uiteindelijk heel wat zorgkosten.

Studenten en senioren lunchen samen.

Tientallen ouderen en studenten komen in Nederland af en toe samen om te lunchen in een rusthuis of een kerk. Het samenkomen gebeurde in het kader van de Week tegen Eenzaamheid. Honderden activiteiten vinden plaats daar waar mensen elkaar ontmoeten en nieuwe contacten kunnen leggen.

Rond de klok van 12.00 uur kwamen de eerste gasten bij de kerk binnen. Studenten en ouderen zochten samen een plekje aan de tafels en raakten met elkaar in gesprek.

Wat kunnen we doen?

Mensen kunnen zomaar niet worden vervangen door robots. Tenzij je zoals in de filmpje hieronder slim genoeg bent om de reparatiedienst van de leverancier te slim af te zijn. Even tijd vrijmaken voor een ander is gratis, maar o zo onbetaalbaar.