In oorlogsgebied (Oekraïne)

Een moedige tocht naar hoop en vrede

De scouts in Oekraïne maken er een traditie van om het vredeslicht in hun land te verdelen. Elk jaar staat de president klaar om het vredeslicht in ontvangst te nemen. Tot in de kleinste hoeken van het land is het licht iets waar men elk jaar naar uitkijkt.  Heel populair is het vredeslicht bij het Oekraïnse leger. Oekraïne is verwikkeld in een conflict met Rusland.

Vrijwilligers dragen het vuur tot in het gebied van Donetsk, Luhansk en de Krim. Deze overdracht is niet zonder gevaar. Er wordt frequent over en weer geschoten. Het vredeslicht naderde tot op 150 meter van de vijandelijkheden. Voor militairen, die soms ver van thuis hun leven geven voor het land en haar inwoners, is dit vredessymbool een grote steun. Vrede is hier in dit gebied een gegeven waar men momenteel alleen maar kan van dromen. Mensen weten niet wat de volgende dag hen zal brengen.

We voelen ons verbonden met deze mensen en willen tijdens de feestdagen de inwoners van de getroffen regio: vrouwen, mannen, kinderen, oudere mensen in deze moeilijke omstandigheden nabij zijn.

Wil je een licht aansteken voor deze mensen? Dit kan!  Laten we hopen dat de vrede in dit gebied snel mag terugkeren.

In Oekraïne ondernam men in 2014 een poging om met het vredeslicht de hoogste berg van het land te bereiken. Helaas hebben we geen informatie of deze mensen in hun opzet geslaagd zijn.