Aanbevelingen m.b.t. ‘de Veiligheid’

Ministerie van economische zaken.

Het verdelen van vuur met bijhorende veiligheidsmaatregelen staat onder toezicht  van het ministerie van economische zaken. Op de website wordt aanbevolen om mensen in kennis te stellen van een gebruiksaanwijzing en het meegeven van een aantal veiligheidsregels. Via deze website willen we hier gevolg aan geven.

Plaatselijke autoriteiten.

Overweeg je om een hoofdverdeelpunt te worden? Dan willen we je graag verwelkomen. Ga eventueel na indien er ook een mogelijkheid bestaat om contact op te nemen met de burgemeester of het bestuur van je stad. Misschien wordt dit evenement besproken op het schepencollege. Wil de burgemeester het Vredeslicht ontvangen, dan doet hij of zij dit in naam van ‘alle inwoners’ uit zijn of haar stad of gemeente. Veel collega burgemeesters in binnen – en buitenland hebben zich al een aantal jaar bij het initiatief aangesloten.

Een aantal veiligheidstips.

Om de veiligheid te garanderen tijdens het branden van kaarsen, is het wenselijk om kennis te nemen van volgende tips.

Wees attent voor kinderen en huisdieren. Zoek voor de brandende kaars  een veilige plaats.

Leg geen afgebrande lucifer of andere materialen in het kaarsvet. Daardoor kan een tweede vlam ontstaan.

Plaats brandende kaarsen minimaal 10 centimeter van elkaar.

Plaats kaarsen nooit op een brandbare ondergrond of in de buurt van brandbare materialen.

Plaats kaarsen nooit dichtbij een warmtebron zoals zonlicht, verwarming of open haard.

Plaats kaarsen in een rechte positie. Kaarsen die scheef staan, kunnen gaan walmen en druipen.

Zorg ervoor dat bij stompkaarsen de rand van het kaarsvet niet te hoog wordt. Verwijder de rand wannneer hij meer dan 1 centimeter hoog is.

Plaats geen kaarsen in een luchtstroom, zoals bij een raam-of deuropening of in de onmiddellijke omgeving van een radiator.

Doof de kaars, wanneer deze nog maar 1 centimeter van de bodem verwijderd is. Door de warmte-ontwikkeling kan een glas stuk springen.

Voorkom spetteren, voeg geen water of geurolie toe aan de wax.

Doof de kaars altijd met een kaarsendover. Als u geen kaarsendover heeft, blaas dan voorzichtig en houd uw hand achter de vlam.

Vermijd het lezen van een krant in de direct omgeving van de brandende kaars. Laat ook geen papier rondslingeren..

Vervoer je met de wagen het vredeslicht? Breng dan iemand extra mee. De chauffeur kan onmogelijk het vredeslicht vasthouden. Laat die taak over aan de medepassagier.

Vermijd het direct inhaleren van rook.

Plaats geen brandende kaars in de buurt van gordijnen.

Het metalen deksel van transportkaarsen wordt tijdens het transporteren van het vredeslicht warm.  Vermijd daarom het aanraken van het metalen deksel met je handen.

Vervoer nooit op eigen initiatief het vredeslicht met de trein, tram of bus. Neem in dit geval contact op met de organisatie van het ‘Vredeslicht.be’

Neem thuis voor langdurig brandende kaarsen een aantal veiligheidsmaatregelen in gedachten. Gelieve u hiervan in kennis te stellen. (zie hieronder!)

Installeer je een verdeelpunt? Onderzoek de mogelijkheden om het gemeentebestuur hiervan op de hoogte te brengen. Er bestaat een kans dat ook jouw burgemeester in naam van de gemeente het Vredeslicht wil verwelkomen.

Informeer je over de aanwezigheid van rookmelders in het gebouw. Vermijd het plaatsen van een brandende kaars pal onder een rookmelder.

Hoe bewaar je een Vredeslicht thuis?

9200000084269057

Wil je het Vredeslicht een langere tijd laten branden? Op de markt bestaan er een aantal veilige meer-dagen kaarsen. Noveenkaarsen en andere….. Door deze kaars in een glazen of ijzeren pot of vaas te plaatsen, verhoog je gevoelig met een kleine ingreep de veiligheid.

48912148_2271868239544835_1093536009712304128_n
Recente berichten
Recente reacties
    Archieven
    Categorieën