Het Vredeslicht in Oostenrijk

Het vredeslicht als onderdeel van”Licht ins Dunkel”

Licht ins Dunkel kan je als organisatie vergelijken met ‘de warmste week’ in Nederlandstalig en ‘Viva for Life’ in Franstalig België. Gedurende een periode geven veel mensen het beste van zichzelf om aan anderen hulp te bieden. De bakermat van deze succesvolle benefietacties, ligt ongetwijfeld  in Oostenrijk.  ‘Licht ins Dunkel’ was  in Europa wellicht de eerste grootschalige actie op radio en tv voor het goede doel.

Kurt Bergmann (+) (zie foto) gaf in 1973 het startschot voor de eerste ondersteuningscampagne. De radio-uitzending, die gelinkt kon worden aan de actie voor het goede doel, leverde omgerekend € 2500 op. In 1978 werd het programma ‘Licht ins Dunkel’ live op tv uitgezonden.

Ada Brandstetter, een ORF-journaliste uit Tsjechië,  inspireerde de ORF om aan alle medewerkers van Licht ins Dunkel een bijzonder licht te schenken . De organisatie vloog  in 1986 vanuit Bethlehem, een vredeslicht naar de ORF studio in Linz  over.

Elk jaar opnieuw:  De bijzondere vlucht met het vredeslicht….. Austrian airlines

Friedenslicht (13 von 18)

2018 / Gisteravond landde de vlucht OS 858 voor de 32 maal met een waardevolle vracht aan boord, veilig op luchthaven van Wenen-Schwechatmet International. Het transport ging gepaard met het aan land brengen van het vredeslicht. Onder de passagiers: het vredeskind , vredesprojectmanager Günther Hartl van ORF Landesstudio Oberösterreich en Wolfgang Kerndler, veiligheidsofficier van Austrian Airlines. Austrian Airlines vloog dezelfde avond nog het licht van de vrede naar New York en Toronto, van waaruit het licht verder werd verspreid naar de VS, Canada en delen van Zuid-Amerika. Half december werd een vlucht naar Brussel voorzien. De actie werd in 1986 op initiatief van het ORF  gecreëerd en werd sinds het begin door Austrian Airlines ondersteund. Zoals u zelf kan zien, hebben ze hier alles onder controle.

Het officieel verdeelmoment van het vredeslicht ORF in Linz en Graz

Voor velen zou Kerstmis zonder ‘het vredeslicht’ uit Bethlehem ondenkbaar zijn. De televisie-uitzending, waar het vredeslicht officieel wordt verdeeld, werd aangekondigd als “De weg naar het hart van de mensen”. Vanaf deze plek vertrekt het licht elk jaar op reis.
Organisaties uit heel Europa stuurden hun vertegenwoordigers naar Linz om het licht in de wereld te verspreiden. Er was een bepaalde sfeer van optimisme in de ORF Studio op te snuiven. Het Vredeslicht werd ook dit jaar als een lopend vuurtje overdragen op andere kaarsen.

csm_IMG_4110_8f41ce41da
csm_IMG_4160_8c7ef719f1

In de televisiestudio ontving de ORF gezanten van de scoutbeweging, de brandweerjongeren uit heel Oostenrijk, het Rode Kruis, de Samaritaanbeweging, de ÖBB en vrienden van het vredeslicht uit Duitsland, Italië en de Tsjechische Republiek. Coördinator Günther Hartl leidde het live-programma van één uur waarin het vredeslampje centraal stond. Het teken wakkert het verlangen aan, om vanuit een warme samenleving, vreedzame naast elkaar te kunnen leven.

Het internationaal verdeelmoment van de Scouts in Wenen

39111618532_a309d101c8_b
Pfadfinder-rufen-zum-Teilen-auf_big_teaser_article
friedenslicht1
44030884_2052986944758068_6097052113597104128_n

2018 / Linz …. Midden december, vormt de Dom van Linz of Wenen het decor van een jongerentreffen.  Ze komen jaarlijks in de hoofdstad van Oostenrijk samen en daar hebben ze een goede reden voor. De delegaties uit 20 landen, ontvangen midden december uit de handen van de ORF, het internationaal vredeslicht. Via dit 2de kanaal, komen jongeren uit België, Nederland, Duitsland, Spanje, Amerika, Oekraïne, Wit-Rusland, Polen, Estland, Hongarije, Engeland, Portugal, Italië, Canada, Slowakije, Tsjechië; Syrië enz samen. Ze spreken er een vredeswens uit alvorens het licht te ontvangen. Ongeveer 1200 gasten zijn van deze innemende viering jaarlijks getuige.  Nadien vertrekt elke groep huiswaarts met een bijzondere opdracht.  “Het vredeslicht overbrengen naar het eigen moederland,  zonder het daarbij te laten uitdoven!”

Landhauptman Oö (gouverneur) Thomas Stelzer ondersteunt het initiatief.

Liefde en tolerantie zijn voor de samenleving basisbegrippen”, moeten ze gedacht hebben in Oberösterreich. En dat is geen slecht idee. Want het vredeslicht krijgt van de deelstaat Oberösterreich een grote ondersteuning. Daar is wellicht een goede reden voor. In een recent verleden werd de deelstaat bedolven tijdens de jaren 1938-1944 onder het fascistisch ideeëngoed. Sommige gebouwen en voorwerpen doen ons nog herinneren aan het nazi tijdperk. En daarom is het sensibiliseren van de jeugd over de mogelijke gevaren van haatcampagnes tegenover mensen, een topprioriteit geworden. Oberösterreich stelt alles in het werk om de waarden en normen die verbonden zijn aan het respecteren van de mensenrechten, op de agenda te plaatsen. Om deze reden wordt ook het onderwijs, de verschillende verenigingen, het bedrijfsleven en de levensbeschouwingen nauw betrokken in een project, waar mensen uitgenodigd worden om respectvol om te gaan met iedereen uit de samenleving. Omdat deze boodschap mag uitgedragen worden, is het project van het vredeslicht een dankbaar geschenk, om de vrede op symbolische wijze te visualiseren.

School uit Oberösterreich overhandigt jaarlijks het vredeslicht in Straatsburg.

Steyr / Straatsburg.  Als teken van vrede werden dit jaar opnieuw 85 studenten van HLW en HTL uit het Oostenrijkse Steyr uitgenodigd om het vredeslicht te overhandigen. Dr. Paul Rübig, lid van het Europees Parlement is zelf afgestudeerd aan de HTL in Steyr. Tijdens een ceremonie werd het vredeslicht overgedragen aan president Antonio Tajani in aanwezigheid van een aantal prominenten. Het koperen ensemble en het koor van de school, zorgden voor muzikale begeleiding in het Europees Parlement.”Het licht van vrede komt uit een conflictregio en herinnert ons eraan dat vrede, zoals we die al tientallen jaren in Europa hebben, allesbehalve vanzelfsprekend is”, verklaarde dhr. Rübig. Maar waarom komen juist jongeren uit Steyr het vredeslicht in het hart van de Europese democratie overhandigen?  Wellicht omdat Dhr Rubig zelf van de streek is. Daarnaast hebben we vernomen dat in een verleden, Adolf Hitler voor een korte periode in Steyr school heeft gelopen. Geen onbelangrijk gegeven, want juist deze jonge mensen uit de regio, dragen een wereldwijd vredessymbool uit naar de Europese autoriteiten. Wellicht is het Europa van morgen in goede handen, zolang we over de vrede blijven praten  ……….

 

Grootste lantaarn staat in Salzkammergut.

2120509_teaser-maxi_1sF8G8_TClLH6
45838321_1895229803865916_6581784712488943616_n

Salzkammergut is een gebied in Oostenrijk, ten oosten van Salzburg en behoort tot één van de mooiste gebieden in Oostenrijk. Driekwart van de regio valt onder de deelstaat Oberösterreich. Een ander stukje valt onder de deelstaat Salzburg.

Wie op zoek is naar de grootste lantaarn in de wereld, die moet ons inziens in Wolfgangsee even langskomen. Heel wat kijklustigen zijn nieuwsgierigheid en komen graag een kijkje nemen hoe het vredeslicht de streek rond Wolfgangsee nog mooier en gezelliger maakt. Ondertussen is deze kandelaar ‘het symbool’ van het dorp geworden tijdens koude dagen.

In 1997 werd het gebied als waardevol cultuurlandschap opgenomen in de Werelderfgoedlijst van UNESCO….. Een absolute aanrader om tijdens de wintermaanden hier je te laten verwennen. Het gebied beschikt over het mooiste dorp van Oostenrijk: het schilderachtige dorpje Hallstatt.

Friedenslicht-marathon: Een tocht van dorp tot dorp.

46520169_1931711253550603_3074975186961825792_n
12301570_944453602276378_5742898171057326757_n
plakat-flm-2018

Soms zetten mensen het op een loopje. Deze keer niet uit angst, maar wel vanuit een engagement voor een goed doel.  Met de Friedenslicht-marathon nodigen organisatoren zowel joggers als wandelaars uit om zich in te zetten voor minder mobiele mensen. Er dient echter één kleine hindernis overwonnen te worden. Deelnemers moeten echter tegen een winterprikje kunnen. De initiatiefnemers hebben in de loop der jaren, het evenement gestadig zien groeien. Elk jaar sloten zich meer en meer sportievelingen zich aan. De marathon is ondertussen een vaste waarde geworden bij de organisatie van ‘licht ins Dunkel’.  Deze sponsortocht werd al sinds 2002 georganiseerd en bracht tot op heden meer dan € 635 000 op. Vorig jaar steeg de collecte naar het record van € 58000.

De marathon van het vredeslicht is een initiatief verbonden aan een aantal doelstellingen. Vooreerst het beogen van sociale contacten tussen mensen onderling, het gezamenlijk bereiken van een opdracht, een ontspannende tocht uitwerken door en voor een grote menigte, een vredesboodschap overbrengen, mensen uit andere dorpen aanspreken teneinde je netwerk uit te breiden, Een winterwandelingservaring opdoen, het visualiseren en overbrengen van een vredesboodschap, het verbinden van steden en gemeenten met elkaar en het verzamelen van gelden voor hulpbehoevenden.

ÖBB “Vredeslicht beschikbaar in ‘alle stations’ op 24 december”

246x0w
ÖBB1116-LichtinsDunkel_0951

Aan de verdeling van het vredeslicht zijn de ÖBB-medewerkers uit alle geledingen betrokken. De Oostenrijkse spootwegen hebben het op zich genomen om in elk station van het land op 24 december om 20u00 het vredeslicht ter beschikking te stellen van de inwoners. Ook de openbare busmaatschappij en de postbus, verbonden aan de ÖBB voorzien dezelfde dienstverlening. Hiermee worden de moeilijk bereikbare gebieden in de bergen toegankelijk.

index
trenitalialogo_resized

Een hele operatie, want hier gaat ontzettend veel planning aan vooraf. Wanneer kerstavond op een zaterdag of zondag valt, moet het vredeslicht al naar sommige gebieden op vrijdag worden overgebracht, omdat er op deze lijnen geen treinen rijden tijdens het weekend. Daarnaast worden gedurende weken, treinen en stations voorzien van de nodige reclame. Alle collega’s die betrokken zijn bij de organisatie en distributie van het vredeslicht, krijgen van de ÖBB een ruggesteuntje om in de komende dagen aan de slag te gaan.

De Oostenrijkse spoorwegen bieden vanuit Innsbruck met de verbinding München-Verona Eurocity de Italiaanse spoorwegen het vredeslicht aan. Wellicht is dit het begin van een mooie samenwerking. De Italiaans spoorwegen kunnen hiermee het voorbeeld van hun collega’s in Oostenrijk volgen.

DSC08582
logo_rk

Rode Kruis-Maan-Kristal Oostenrijk: “Op ons kan je rekenen!” 

Österreich, Vorarlberg, Dezember 2016: Seit 1986 gibt es die Tradition des ORF-Friedenslichtes. Es wird aus Israel geholt und in Österreich – ebenso wie in vielen anderen europäischen Ländern auch – von Hand zu Hand weitergegeben. Auch das Österreichische Rote Kreuz macht bei dieser Tradition im Namen des Friedens mit. Deswegen können Sie das Friedenslicht auch heuer zu Weihnachten nicht nur in den ORF-Landesstudios und an verschiedenen öffentlichen Plätzen sondern auch in vielen Rotkreuz-Dienststellen abholen.
Bild: Kind in Rotkreuzjacke sitzend vor einer Laterne mit Friedenslicht. Hochformat

Het rode kruis in Oostenrijk is er elk jaar bij om alle afdelingen te voorzien van het vredeslicht. Mensen hebben de keuze om het licht af te halen bij de lokale afdeling zelf.  In de afdeling zelf kunnen mensen wat bijpraten met een drankje. Maar veel jongeren van het Rode Kruis gaan zelf de baan op. Gemotiveerd  bellen de leden bij mensen thuis aan, zodoende hen het vredeslicht te kunnen overhandigen. Minder mobiele personen of senioren stellen dit gebaar bijzonder op prijs. Is er gelegenheid voor een babbel? Dan nemen ze dit er graag bij. De glimlach die ze bij mensen tevoorschijn toveren, is wellicht een signaal dat hun actie hoog in het vaandel van deze mensen wordt gedragen.  Een mooi gebaar alvast in de strijd tegen eenzaamheid. Leden zijn daarbij gemotiveerd om een aantal rusthuizen te bezoeken om inwoners fijne feestdagen toe te wensen. .

Er zijn een aantal gevallen bekend, waar zelfs patiënten in een ziekenhuis niet vergeten worden. Alles gebeurt uiteraard in overleg met artsen en verpleegkundig personeel. Onze ploeg wenst het Rode Kruis  Oostenrijk te feliciteren met hun engagement. We zijn er dan ook van overtuigd dat hun activiteiten rond het vredeslicht inspirerend kunnen werken voor andere verenigingen.

De inspanningen zijn lovenswaardig en bovenmenselijk te noemen en geven op hun eigen wijze het profiel weer van een vereniging die niet alleen “naast”, maar ook “in” de samenleving staat. De wijze waarop op een eerder toegankelijke wijze aan geestelijke gezondheidszorg gedaan wordt, bevestigt ons vermoeden dat jongeren de kans krijgen om in aanraking te komen met patiënten. Voor jongeren is dit een uitgelezen kans om iets terug te geven aan een samenleving. een samenleving die jongeren zelf zoveel kansen wil geven.

Brandweer Oostenrijk: Eerbetoon aan gestorven collega’s.

Friedenslicht2015_Besuch_KDO_BF

Oostenrijk heeft wellicht het best uitgebouwde netwerk om het vredeslicht tot bij de mensen te brengen. Hier werken zowel de spoorwegen als het Rode Kruis, de brandweer en de Scouts samen om het licht zo veel als mogelijk te verspreiden. In alle stations en in alle afdelingen van het Rode Kruis kan men het vredeslicht op zondag 24 december afhalen.