Het Vredeslicht in Oostenrijk

Een groot politiek en maatschappelijk draagvlak.

 

Foto OÖ/Sabrina Liedl (C) ORF / Oö gouverneur Thomas Stelzer v.l.: Günther Madlberger, ORF OÖ, Landesrat Günther Steinkellner, Landeshauptmann-Stv. Manfred Haimbuchner, Landeshauptmann-Stv. Christine Haberlander , Landeshauptmann Thomas Stelzer, Landesrat Stefan Kaineder, Friedenslichtkind Tobias Nußbaumer, Landesrätin Michaela Langer-Weninger, Landesrätin Birgit Gerstorfer, Landesrat Wolfgang Hattmannsdorfer und Landesrat Markus Achleitner.  / link  :https://ooe.orf.at/magazin/stories/3130801/
Foto OÖ/Sabrina Liedl (C) ORF / Oö gouverneur Thomas Stelzer v.l.: Günther Madlberger, ORF OÖ, Landesrat Günther Steinkellner, Landeshauptmann-Stv. Manfred Haimbuchner, Landeshauptmann-Stv. Christine Haberlander , Landeshauptmann Thomas Stelzer, Landesrat Stefan Kaineder, Friedenslichtkind Tobias Nußbaumer, Landesrätin Michaela Langer-Weninger, Landesrätin Birgit Gerstorfer, Landesrat Wolfgang Hattmannsdorfer und Landesrat Markus Achleitner. / link :https://ooe.orf.at/magazin/stories/3130801/

Liefde en tolerantie zijn voor de samenleving basisbegrippen”, moeten ze gedacht hebben in Oberösterreich. In de deelstaat Ober- Oostenrijk kan het vredeslicht genieten van een grote politieke ondersteuning en een breed maatschahppelijk draagvlak. Net zoals elk land een zwarte bladzijde in de geschiedenis heeft, werd ook Oostenrijk bedolven in de jaren 1940 onder een minder-nobel ideeëngoed.  Wellicht om deze reden, is het sensibiliseren van de jeugd over de mogelijke gevaren van haatcampagnes tegenover mensen een topprioriteit geworden. De gouverneur van Ober-österreich dhr. Thomas Stelzer neemt hierbij graag het voortouw. In het licht van het conflict in Oekraïne krijgt dit vredeslicht dan ook een extra dimensie. Vredeslicht VZW wil ook in ons land mee op de kar springen om het het oorlogsgeweld een halt toe te roepen.

Elk jaar stuurt de ORF een vredeskind uit om in Bethlehem het vredeslicht op te halen. Op kerstavond wordt dit symbool ter beschikking aangeboden aan de bevoking als teken van verbondenheid. Een uitnodiging waar in Oostenrijk elke sector wel zijn steentje wil toe bijdragen.  Hierbij worden mensen uitgenodigd om respectvol om te gaan met iedereen uit de samenleving.  Een positieve boodschap van hoop, liefde en tolerantie dat uitgedragen mag worden. Het vredeslicht is wellicht een dankbaar gegeven, waar ook wij in ons land graag gebruik van willen maken.

Foto (c) Max Mayrhofer / Land OÖ / link https://ooe.orf.at/magazin/stories/3130801/
Foto (c) Max Mayrhofer / Land OÖ / link https://ooe.orf.at/magazin/stories/3130801/

Het vredeslicht in Oostenrijk.

Oostenrijk heeft wellicht het best uitgebouwde netwerk om het vredeslicht tot bij de mensen te brengen. Zowel de ORF, als de spoorwegen, het Rode Kruis, de brandweer, de kerk en de Scouts werken samen om het licht te verspreiden. In alle stations en afdelingen van het Rode Kruis, kazernes van de brandweer halen vele mensen het vredeslicht op zondag 24 december af. Onderstaande teksten informeren ons, over de wijze waarop mensen in Oostenrijk duiding geven aan dit vredessymbool. Het wordt omschreven als een sociaal – cultureel – inter-levensbeschouwelijk element, waar iedereen elk jaar graag naar uitkijkt.

Het vredeslicht als onderdeel van “Licht ins Dunkel”

Licht ins Dunkel kan je als organisatie vergelijken met ‘de warmste week’ in nederlandstalig en ‘Viva for Life’ in franstalig België. Gedurende een periode geven veel mensen het beste van zichzelf om aan anderen hulp te bieden. De bakermat van deze succesvolle benefietacties, ligt ongetwijfeld  in Oostenrijk.  ‘Licht ins Dunkel’ was  in Europa wellicht de eerste grootschalige actie op radio en tv voor het goede doel.

Kurt Bergmann (+) (zie foto) gaf in 1973 het startschot voor de eerste ondersteuningscampagne. De radio-uitzending, die gelinkt kon worden aan de actie voor het goede doel, leverde omgerekend € 2500 op. In 1978 werd het programma ‘Licht ins Dunkel’ live op tv uitgezonden.

                                                                                                                   Foto (c) ORF /Gunther Madlberger

Elk jaar opnieuw: De bijzondere vlucht met het vredeslicht …. Austrian Airlines.

Foto Aurstrianhttps://brand.austrian.com/Mediathek/  Wolfgang Kerndler
Foto Aurstrianhttps://brand.austrian.com/Mediathek/ Wolfgang Kerndler

Elk jaar landt de vlucht van Autrian Aiilines met een waardevolle vracht aan boord op de luchthaven van Wenen.  Onder de passagiers: het vredeskind met het vredeslicht  en Wolfgang Kerndler, veiligheidsofficier van Austrian Airlines. Austrian Airlines vloog dezelfde avond nog het licht van de vrede naar New York en Toronto, van waaruit het licht verder werd verspreid naar de VS, Canada en delen van Zuid-Amerika. De actie werd in 1986 op initiatief van het ORF  gecreëerd en werd sinds het begin door Austrian Airlines ondersteund.

Het officieel verdeelmoment van het vredeslicht ORF in Linz.

Voor velen is Kerstmis zonder ‘het vredeslicht’ uit Bethlehem ondenkbaar. De televisie-uitzending, waar het vredeslicht officieel wordt verdeeld, werd aangekondigd als “De weg naar het hart van de mensen”. Vanuit deze ORF-studio in LInz vertrekt het licht elk jaar op reis.
Organisaties uit heel Europa stuurden hun vertegenwoordigers naar Linz om het licht in de wereld te verspreiden. Er was een bepaalde sfeer van optimisme in de ORF Studio op te snuiven. Het Vredeslicht werd ook dit jaar als een lopend vuurtje overdragen op andere kaarsen.

In de televisiestudio ontving de ORF gezanten van de scoutbeweging, de brandweerjongeren uit heel Oostenrijk, het Rode Kruis, de Samaritaanbeweging, de ÖBB en vrienden van het vredeslicht uit Duitsland, Italië en de Tsjechische Republiek. Coördinator Günther Madlberger leidde het live-programma van één uur waarin het vredeslampje centraal stond.

Het internationaal verdeelmoment van de Scouts in Salzburg.

2022 / Salzburg …. Midden december, vormt de Dom van Salzburg het decor van een jongerentreffen uit 20 verschillende landen. Op dit jongerentreffen, wordt door de ORF zelf het internationaal vredeslicht overhandigd. Hierdoor ontstond een 2de belangrijk verdeelkanaal van het vredeslicht, dat tot op heden door een internationale Scoutsorganisatie gedragen wordt. Scouting Oostenrijk ontvangt als organisator elk jaar opnieuw jongeren uit België, Nederland, Duitsland, Spanje, Amerika, Wit-Rusland, Polen, Estland, Hongarije, Engeland, Portugal, Italië, Canada, Slowakije, Tsjechië; Syrië enz UIteraard zal dit jara heel veel aandacht zal gaan naar de delegatie uit Oekraïne.. Elke afgevaardigde spreekt er een vredeswens uit alvorens het licht te ontvangen. Ongeveer 1200 gasten zijn van deze innemende viering jaarlijks getuige.  Nadien vertrekt elke groep huiswaarts met een bijzondere opdracht.  “Het vredeslicht overbrengen naar het eigen moederland,  zonder het daarbij te laten uitdoven!”

School uit Oberösterreich overhandigt jaarlijks het vredeslicht in Straatsburg.

Foto Unspash emmanuel-burdin
Foto Unspash emmanuel-burdin

Steyr / Straatsburg.  Als teken van vrede worden elk jaar 85 studenten van het HLW en HTL uit het Oostenrijkse Steyr uitgenodigd om het vredeslicht te overhandigen. Tijdens een ceremonie wordt indien mogelijk het vredeslicht overgedragen aan  de president van het parlement in aanwezigheid van een aantal prominenten. Het koperen ensemble en het koor van de school, zorgden voor de muzikale begeleiding.

Het licht van vrede komt uit een conflictregio en herinnert ons eraan dat vrede,  allesbehalve vanzelfsprekend is”. Maar waarom komen juist jongeren uit Steyr het vredeslicht in het hart van de Europese democratie overhandigen?  Wellicht omdat Dhr Rubig zelf van de streek is. Daarnaast hebben we vernomen dat in een verleden, Adolf Hitler voor een korte periode in Steyr school heeft gelopen. Geen onbelangrijk gegeven, want juist deze jonge mensen uit de regio, dragen een wereldwijd vredessymbool uit naar de Europese autoriteiten. Wellicht is het Europa van morgen in goede handen, zolang we over de vrede blijven praten  ……….

Grootste lantaarn met het vredeslicht staat in Sankt-Wolfgangsee.

Foto Pixabay Inn viertlerin via Pixabay lake-g8cdcf6779_1920
Foto Pixabay Inn viertlerin via Pixabay lake-g8cdcf6779_1920

Salzkammergut is een gebied, ten oosten van Salzburg en behoort tot één van de mooiste gebieden in Oostenrijk. Driekwart van de regio valt onder de deelstaat Oberösterreich. Een ander stukje valt onder de deelstaat Salzburg.

Wie op zoek is naar de grootste lantaarn in de wereld, die moet ons inziens in Wolfgangssee even komen piepen. Heel wat kijklustigen werden nieuwsgierig gemaakt.  Ze snuiven mee de sfeer op   hoe het vredeslicht de streek rond Wolfgangsee nog mooier en gezelliger maakt. Ondertussen is deze kandelaar een niet te onderschatten magneet geworden die heel wat toeristen in de richting van Salzkammergut heeft gebracht. Volgens velen de moeite waard om met het gezin er even op uit te trekken.

Friedenslicht-marathon. Een tocht van dorp tot dorp.

foto (c) friedenslichtmarathon österreich. / Gerhard Gegenleitner / contact  www.friedenslicht-marathon.at
foto (c) friedenslichtmarathon österreich. / Gerhard Gegenleitner / contact www.friedenslicht-marathon.at

Soms zetten mensen het op een loopje. Deze keer niet uit angst, maar wel vanuit een engagement voor een goed doel.  Met de Friedenslicht-marathon nodigen organisatoren zowel joggers als wandelaars uit om zich in te zetten voor minder mobiele mensen. Er dient echter één kleine hindernis overwonnen te worden. Deelnemers moeten echter tegen een winterprikje kunnen. De initiatiefnemers hebben in de loop der jaren, het evenement gestadig zien groeien. De marathon is ondertussen een vaste waarde geworden bij de organisatie van ‘licht ins Dunkel’.

Aan de marathon van het vredeslicht zijn een aantal doelstellingen verbonden. Vooreerst het beogen van sociale contacten tussen mensen onderling, het gezamenlijk bereiken van een opdracht en het verbinden van steden en gemeenten met elkaar en het verzamelen van gelden voor hulpbehoevenden.

ÖBB: “Vredeslicht beschikbaar in de meeste stations over heel het land!”

Foto gevodnen op wikipedia onder de naam: Licht ins Dunkel.
Foto gevodnen op wikipedia onder de naam: Licht ins Dunkel.

Aan de verdeling van het vredeslicht zijn de ÖBB-medewerkers uit alle geledingen betrokken. De Oostenrijkse spoorwegen bieden in de meeste stations het vredeslicht aan . Dit op op 24 december om 20u00. Ook de openbare busmaatschappij en de postbus, verbonden aan de ÖBB voorzien dezelfde dienstverlening. Hiermee worden moeilijk bereikbare gebieden in de bergen voorzien van het vredeslicht.

Op voorhand worden gedurende weken, treinen en stations voorzien van de nodige reclame. Alle collega’s die betrokken worden bij de organisatie en distributie van het vredeslicht, krijgen van de ÖBB een ruggesteuntje om in de komende dagen aan de slag te gaan.

Rode Kruis Oostenrijk: “We zijn er voor de mensen!”

Het Rode Kruis in Oostenrijk is er elk jaar bij om de meeste afdelingen te voorzien van het vredeslicht. Mensen hebben de keuze om het licht af te halen bij de lokale afdeling zelf. Dit gaat gepaard met het aanbieden van een kopje koffie, wellicht om wat bij te praten. Maar veel jongeren willen zelf de straat op. Gemotiveerd bellen ze bij  mensen aan, zodoende hen het vredeslicht te kunnen overhandigen. Minder mobiele personen of senioren stellen dit gebaar bijzonder op prijs. En is er bij de ontmoeting ook wat ruimte voor een babbel? Dan nemen ze dit er graag bij. De glimlach die ze bij mensen tevoorschijn toveren, wordthoog in het vaandel van deze mensen gedragen.  Een mooi gebaar alvast in de strijd tegen de eenzaamheid.

Op een aantal plaatsen worden daarbij patiënten in een ziekenhuis niet vergeten.. Dit alles in overleg met artsen en verpleegkundig personeel.  We zijn er dan ook van overtuigd dat hun activiteiten rond het vredeslicht inspirerend kunnen werken voor andere verenigingen.

Brandweer:  “We zijn er elk jaar bij!”

De brandweer in Oostenrijk is helemaal vergroeid met de samenleving. Dit is zeker het geval in de berggebieden. Brandweerlieden zijn er van levensbelang. De omstandigheden waar deze mensen hun taken uitvoeren zijn niet altijd even makkelijk. Vroeg geleerd, oud gedaan, moeten ze gedacht hebben in Oostenrijk. Want de brandweer beschikt over een goed georganiseerde jeugdwerking. Deze jongeren worden voorbereid om de leefomstandigheden in het woongebied juist te kunnen inschatten. Met het verdelen van het vredeslicht schiet de jeugdbrandweer als belangrijkste activiteit van het jaar de hoofdvogel af. Tal van jongeren en brandweermannen komen naar aanleiding deze bijzondere aangelegenheid samen. Velen willen dit evenement voor geen geld van de wereld missen. Want deze jaarlijkse reünie bevordert onder de verschillende korpsen het samenhorigheidsgevoel.

Korpsabzeichen_FFOE_schwarz

In elke brandweerkazerne kan je op kerstavond het vredeslicht komen halen. Jongeren van de jeugdbrandweer gaan van deur tot deur om mensen het bijzonder licht te verspreiden. Ook collega’s die het leven lieten worden niet vergeten. Op het graf brandt er als teken van verbondenheid een vredeslicht.

“Ultraloper legde met het Vredeslicht 122 km af!”

ultraloper9

De 31-jarige brandweerman en lange afstands – en bergloper Michael Haberl uit de gemeente Wald am Schoberpass had zich voorgenomen om het vredeslicht van Graz naar Wald am Schoberpas over te brengen. Met slechts één doel voor ogen. …. De 122 Kilometer lopend af te leggen, ongeacht de weersomstandigheden. Om 03:00 uur‘s morgens startte Michaël bij de brandweerkazerne in Graz en kwam  om 20:00 uur bij de brandweer in Wald aan. Een tocht van 15 uur.

Op de route deed hij een aantal brandweerkazernes aan.  Ongeveer na 60 km werd onze stuntman in Leoben-Hinterberg als een held ontvangen. Daar stonden zijn collega’s niet alleen de ultraloper, maar ook het vredeslicht op te wachten.

En vanaf daar kreeg hij het gezelschap van een andere sporter. Naar het einde toe fietsten een aantal mensen het traject mee zodoende de laatste donkere kilometers van peptalk te voorzien. Een bijzondere prestatie… . Ondanks de slechte weersomstandigheden, haalde de man haalde de eindmeet. De man had een aantal sponsors aangetrokken en kon toch een behoorlijke som geld overmaken aan een goed doel. Dit jaar werd het bedrag overgemaakt aan een centrum waar mensen met het syndroom van Down worden begeleid.

Weetje:  Het persoonlijk record lange afstands-lopen in 24 uur staat op naam van Yiannis Kouros (Griek-Australiër) die in 1997 de afstand van 303 km aflegde

ORF-Journalist op rust Günther Hartl maakte van het vredeslicht een internationaal succes.

Günther Hartl, de draaiende motor achter het vredeslicht is met pensioen. Namens de ploeg van Vredeslicht België, willen we de heer Günther Hartl danken en eren voor de passie waarmee hij met het vredeslicht de hoop op een betere wereld heeft uitgedragen. Het verhaal dat hij met de ORF bracht, mag door de ogen van elk individu bekeken en gelezen worden als een verzoek om mensen op een vredevolle manier samen te brengen. Deze erkenning van deelstaat ober-Oostenrijk behoort daarom wellicht toe aan iemand die het hart op de juiste plaats draagt……. Van harte proficiat

Orf journalist Günther Hartl en tevens de motor achter het vredeslicht werd door de Oostenrijkse deelregering in de bloemen gezet. Hij kreeg van gouverneur Thomas Stelzer het ereteken voor zijn verdiensten van Ober-Oostenrijk aangeboden.
Günther Hartl heeft aanzienlijk bijgedragen aan de verspreiding van het vredeslicht in Europa en ver daarbuiten, benadrukte gouverneur Thomas Stelzer. De tocht van 20 jaar om het vredeslicht een gezicht te geven was lang, maar het eindresultaat mag gezien worden.
Hij stond met het vredeslicht naast tal van prominenten zoals Paus Benedictus en Franciscus, Helmut Kohl, president Michaël Sergejevitsj Gorbatsjov, EU voorzitter van de Europese commissie Hermano Prodi en Jean-Claude Juncker, koning Hoessein van Jordanië en Zijne majesteit koning Filip.

Recente berichten
Recente reacties
    Archieven
    Categorieën