Licht ins Dunkel

ÖBB1116-LichtinsDunkel_0951

Het vredeslicht als onderdeel van”Licht ins Dunkel”: Een actie voor het goede doel

‘Het licht in de duisternis’, een initiatief voor het goede doel, bestaat in 2013 vijftig jaar. Deze actie is inmiddels uitgegroeid tot één van de grootste televisiemomenten tijdens de Kerstperiode. Naar verluidt was het succes van Licht ins Dunkel zo aanstekelijk, dat heel wat organisatoren van benefietacties wellicht de mosterd haalden bij hun Oostenrijkse collega’s. Ook in Vlaanderen werd in 2006 ‘De warmste week’ in het leven geroepen.  ‘Aanwezig zijn’ voor andere mensen tijdens deze donkere dagen’,  is ongetwijfeld iets wat leeft bij heel wat mensen.

Hoe het begon in 1978.

Door een bezoek aan een instelling voor mensen met een beperking in (Sollenau) Oostenrijk, gaf wijlen Kurt Bergmann het startschot voor de eerste ondersteuningscampagne in 1973. De radio-uitzending leverde omgerekend € 2500 op. In 1978 werd het programma ‘Licht ins Dünkel’ live op tv uitgezonden. Snel bereikte men al 2,2 miljoen kijkers, die het bedrag in 2010 van 5,5 miljoen Euro bijeen gebracht hebben.
In 2017 bedroeg het donatieresultaat 12,9 miljoen euro. Hiermee kon de organisatie 418 sociale- en invaliditeitsprojecten in alle deelstaten van Oostenrijk financieren. Door het fonds werden 12.882 kinderen en hun gezinnen op een eenvoudige manier geholpen .

timthumb.php
Sternebus_3722
Sternebus-Aktion 2017. LH Peter Kaiser bringt einen Stern am Sternebus an

Mensen krijgen de beloofde hulp.

Met bijzondere aandacht voor kinderen en mensen met een lichamelijk, intellectuele of sociaal beperking, heeft de vereniging ‘Licht ins Dunkel’ honderden sociale projecten in de kijker gezet. Door het fonds werden de revalidatie- en therapiekosten voor een aantal patiënten  gedeeltelijk of geheel overgenomen. De toegankelijkheid bij het openbaar vervoer voor mensen met een beperking, werden door de financieringen gevoelig aangepast en verbeterd.
Met het geld financiert men ook….. bouwaanpassingen voor woningen bij mensen met een beperking, de aankoop van medisch materiaal (voor rolstoelenpatiënten) , hulp voor vrouwen en kinderen die het slachtoffer werden van misbruik en geweld. Het noodfonds ondersteunt eveneens gezinnen in financiële moeilijkheden. Door samen te werken met de plaatselijke hulporganisaties weet men in Oostenrijk snel en efficiënt heel wat mensen bereiken.

What do you want to do ?

New mail

Sedert 1989 sloten heel wat organisaties zich aan bij het initiatief: Levenshulp Oostenrijk, kindervrienden Oostenrijk, Unicef, Caritas en Diaconie Oostenrijk. In 1993 kreeg het initiatief interesse van de Beierse tv. Ook de spoorwegen, de brandweer, het Rode Kruis, het leger en de post boden vrijwillige hun solidariteit aan.
Elk jaar weet de Orf heel wat mensen te mobiliseren om het beste uit zichzelf te halen.

Adda Brandstetter, de vrouw met een schitterend idee.

Een aantal mensen werden voor hun inspanningen een bijzonder licht aangeboden door de ORF. Het licht uit Bethlehem werd over gevlogen als dank voor hun vrijwillige inzet. Een eenmalige actie, dacht men aanvankelijk….. Maar het vredeslicht veroverde al snel het hart van de meeste Oostenrijkers.
Zo ontstond het vredeslicht naar aanleiding van Licht ins Dunkel in 1986.