Licht ins Dunkel

(c) ORF Licht ins Dunkel bestaat 50 jaar.

Het vredeslicht als onderdeel van”Licht ins Dunkel”: Een actie voor het goede doel

‘Het licht in de duisternis’, een initiatief voor het goede doel, bestaat in 2022 vijftig jaar. Deze actie is inmiddels uitgegroeid tot één van de grootste televisiemomenten tijdens de kerstperiode. Naar verluidt was het succes van Licht ins Dunkel zo aanstekelijk, dat heel wat organisatoren van benefietacties wellicht de mosterd haalden bij hun Oostenrijkse collega’s. Ook in Vlaanderen werd in 2006 ‘De warmste week’ in het leven geroepen.  ‘Aanwezig zijn’ voor andere mensen tijdens deze donkere dagen’! Dit deed bij velen een belletje rinkelen. Ook wellicht bij de openbare omroep VRT en studio Brussel.

Hoe het begon in 1978.

Door een bezoek aan een instelling voor mensen met een beperking in (Sollenau) Oostenrijk, gaf wijlen Kurt Bergmann het startschot voor de eerste ondersteuningscampagne in 1973. De radio-uitzending leverde omgerekend € 2500 op.  In 1978, 5 jaar later, bracht metn het programma ‘Licht ins Dunkel’ live op tv.  Al snel bereikte men in 2010  2,2 miljoen kijkers, die het bedrag van 5,5 miljoen euro wisten te verzamelen.
In 2017 overschreed men het bedrag van  12,9 miljoen euro. Hiermee kon de organisatie 418 sociale- en invaliditeitsprojecten in alle deelstaten van Oostenrijk financieren. Door het fonds van Licht ins Dunkel werden 12.882 kinderen en hun gezinnen op een eenvoudige manier geholpen .

Mensen kregen de beloofde hulp.

Met bijzondere aandacht voor kinderen en mensen met een lichamelijk, intellectuele of sociale beperking, heeft de vereniging ‘Licht ins Dunkel’ honderden sociale projecten in de kijker gezet. Door het fonds werden de revalidatie- en therapiekosten voor een aantal patiënten  gedeeltelijk of geheel overgenomen. De toegankelijkheid bij het openbaar vervoer voor mensen met een beperking, werden door de financieringen gevoelig aangepast en verbeterd.
Met het geld financierde men ook….. bouwaanpassingen voor woningen bij mensen met een beperking, de aankoop van medisch materiaal (voor rolstoelenpatiënten), hulp voor vrouwen en kinderen die het slachtoffer werden van misbruik en geweld. Het noodfonds ondersteunt eveneens gezinnen in financiële moeilijkheden. Door samen te werken met de plaatselijke hulporganisaties weet men in Oostenrijk vandaag de dag snel en efficiënt heel wat mensen bereiken.

Vanwaar duikt dan plots het vredeslicht op binnen de organisatie van Licht ins Dunkel?

Een aantal mensen werden voor hun inspanningen door de organisatie (ORF) een bijzonder licht aangeboden. Het permanent brandend licht uit Bethlehem werd eenmalig over gevlogen om het te kunnen bedelen aan  die hulpverleners, die ‘als een licht waren geweest,’ voor hulpbehoevende mensen. Een schitterend idee van de vrouw waar alles mee begon, bleek achteraf . Een journaliste, verbonden aan de openbare omroep ORF, Adda Brandstetter, kon op dat moment onmogelijk inschatten hoe mensen zouden reageren op dit initiatief. Wellicht een eenmalige bevlieging, dacht men oorspronkelijk….. Maar het vredeslicht veroverde al snel het hart van de meeste Oostenrijkers.
Zo ontstond het vredeslicht naar aanleiding van Licht ins Dunkel in 1986.

Recente berichten
Recente reacties
    Archieven
    Categorieën