steunpunt Kortrijk

Kortrijk_OudeLeieboorden2

Vanuit de Parel aan de Leie: Deinze

Kortrijk kan dit jaar rekenen op een naderend wandelend vuurtje vanuit de stad Deinze en Waregem. Al van 18 december 2019 nadert met rasse schreden de warme gloed van het vredeslicht de Gulden Sporen stad. Vertrekkend vanuit het stadhuis in Deinze zal het licht uiteindelijk zijn doel bereiken op de plaats waar een week lang veel goed nieuws zal te rapen vallen.  2 vliegen in één klap. Het ene mooie project komt het andere tegemoet. In deze stad vloeien de warmste week en het vredeslicht samen. Vlaanderens grootste benefietactie verwelkomt Europa’s bekendste vredesproject, dat 40 miljoen keer door mensen aan elkaar wordt doorgegeven als teken van hoop en verbondenheid.

Komende van Palestina, Tel Aviv, Wenen, Munchen, Stuttgart, Keulen, Eupen, Brussel wordt het vredeslicht vanuit de Parel aan de Leie richting Kortrijk uitgezonden op 18 december om 13u.  Een groep wandelaars uit de wandelvereniging Deinze onder leiding van Johan Beels en Caroline De Meester doorkruisen eerst de eigen stad, loodsen het vredessymbool doorheen de gemeente Zulte en ontmoeten er de wandelvereniging ‘De Waregemse gordel’ in de namiddag. De overdracht van het vredeslicht wordt voorzien om 16u00 aan Zulte Kapelle. Een uurtje later komt het vredeslicht Waregem binnen. Daar zal het worden opgewacht door Schepen Joost Kerkhove en Jo Neirynck in het ontmoetingscentrum ‘De Linde’. Het stadsbestuur van Waregem biedt aan sympathisanten een drankje aan.

Vredeslicht voor het eerst in Waregem.

Een dag later vertrekt de Waregemse wandelvereniging aan ontmoetingscentrum ‘De Linde’ onder leiding van Luc Delodder om 13u30 richting Desselgem. Aan de begraafplaats van Beveren Leie wordt het vredeslicht overgedragen aan Harelbeke. De Waregems gordel voorziet een pendelbus om de wandelaars terug te brengen van Desselgem of Beveren-Leie naar het vertrekpunt van de wandelaars.

Overdracht in Harelbeke.

In Harelbeke staat de laatste groep wandelaars uit Marke onder leiding van Johan Desmet het vredeslicht op te wachten. Wellicht worden ze onderweg ontvangen door burgemeester Alain top, die het vredeslicht namens het bestuur in Harelbeke wil verwelkomen. De tocht gaat dan via de Leie verder richting Koning Albertpark in Kortrijk.

Internationaal vredeslicht verbindt Kortrijk met andere steden in Europa.

Vanaf 17 u vertrekken wandelaars vanuit het Koning Albertpark met het vredeslicht naar het stadhuis van Kortrijk. Tussen 18u00 en 19u00 zal vredeslicht ontvangen worden door het schepencollege in aanwezigheid van burgemeester Vincent van Quickenborne. Vertegenwoordigers van de verschillende levensbeschouwingen in Kortrijk willen aanwezig zijn om het licht te ontvangen als symbool van verbondenheid met elkaar.

Waar kunnen we het vredeslicht vinden?

21 december Tijdens zangstonde vredesliederen kinderkoor Kinderland en andere koren aan de K of aan Sint-Maartenskerk
22 december Tijdens Sing for Life van 10u-22u in de Sint-Michielskerk