Europa Brussel vredeslicht 2019

Brussel 2019: Eerste ontvangst door de nieuwe voorzitster van de Europese Commissie Ursula Von der Leyen.

P041871-873744
Pixabay Brussel1 2020

Het vredeslicht schijnt ook als een symbool van kerstvrede in de Europese hoofdstad Brussel. De nieuwe Commissievoorzitter Ursula von der Leyen ontving het lichtgevend warmtesymbool voor de tweed maal. Voordien droeg ze het vredeslicht al over als defensieminister van Duitsland aan de buitenlandse troepen.  Een geweldig moment voor alle medewerkers die betrokken zijn met het verspreiden van het symbool. De talrijke opkomst van Europese commissarissen sterkt ons vermoeden dat het verbinden van mensen met een vredessymbool meer dan ooit op de internationale en Europese agenda staat.  Het initiatief werd uitsluitend genomen dor de ORF zelf.

Het verbinden van mensen op Europees niveau.

P041871-894646

In haar toespraak benadrukte de president het belang van deze kersttraditie. Een traditie die ontstond uit Opper-Oostenrijk om mensen met elkaar te verenigen. “Het vredeslicht heeft al veel gereisd, van Linz door vele landen tot ons in Brussel. En in dit licht van vrede is er een prachtige, diepe symboliek: het symboliseert vrede, zoals de naam al doet vermoeden, vrijheid, cohesie. Dit zijn allemaal waarden die ook verankerd zijn in het hart van de Europese Unie. En persoonlijk vind ik het leuk dat zo’n klein licht dat door de landen reist zoveel mensen samen kan brengen, ‘zei von Leyen.

P041871-100648

Nog nooit waren zo veel Europese commissarissen aanwezig op de ceremonie.

Samen met de president kwamen meer EU-commissarissen dan ooit naar de ceremoniële overdracht van het vredeslicht. “Het is een prachtige campagne en ik wil ook het ORF Opper-Oostenrijk en de deelstaatregering bedanken voor deze 33 jaar dat deze campagne al bestaat. Het werpt licht op onze zalen ‘, aldus EU-commissaris Johannes Hahn. De leiders van de EU-Commissie zien het ORF-vredeslicht als een mandaat om al het mogelijke te doen om de vrede in Europa te handhaven.

Brussel profileert zich als de politieke hoofdstad van het vredeslicht.

Het was voor president Ursula von der Leyen een 2de kennismaking met het internationaal vredeslicht. Vorig jaar vloog ze als Duits defensieminister het vredeslicht over naar de Duitse militairen in Afganistan.

Pixabay Brussel2 2020

Naast de Europese commissie, werd ook het vredeslicht binnen geloodst in het Federaal parlement waar minister van financiën Alexander De Croo namens de Belgische regering en fractievoorzitter voor de CD&V Servaes Verherstraeten ons stonden op te wachten.  Ook in het Vlaams parlement kwam voor het eerst het vredeslicht op bezoek. We werden er ontvangen door de voorzitster Liesbeth Homans zelf. Dank ook aan Vlaams minister van samenleven en tevens uitgeroepen tot beste burgemeester van de wereld de heer Bart Somers.