Minister van Justitie Koen Geens

Minister Justitie Koen Geens ontvangt het vredeslicht.

Minister van Justitie en levensbeschouwingen Koen Geens (CD&V) ontving ons op donderdag 20 december 2018 op het kabinet te Brussel. Voor de eerste maal kwamen 60 kinderen uit de gemeenteschool van Nevele en Basisschool Mijlpaal GO uit Drongen het vredeslicht overhandigen aan een prominent van de federale regering in ons land.

In volle regeringscrisis maakte de minister, ondanks zijn drukke agenda, tijd vrij om het vredessymbool, komende vanuit de stad Bethlehem, in ontvangst te nemen. Daarenboven engageerde meneer de minister zich ook om het vredeslicht mee te nemen naar een kerstviering in de gevangenis. Een primeur in ons land. Want de symboliek van het licht kwam niet alleen doorheen een moeilijk gebied tussen Palestina en Israël, de minister loodste diezelfde menselijke warmte voorbij een andere moeilijke grens. De muur tussen gedetineerden en de samenleving. Hierdoor maakt de minister van justitie kenbaar, dat hij er niet alleen is voor magistraten en rechters, maar dat hij ook de mensen in de gevangenis niet wil vergeten.

foto kabinet Justitie.
foto kabinet Justitie.

De minister zelf aan het woord.

Wat een ontroerend gebaar van de scholen uit Drongen en Nevele om mij vlak voor lerst het vredeslicht te komen afgeven op mijn kabinet. Het licht is bedoeld als oproep voor vrede, ongeacht tot welke religie of politieke voorkeur je behoort.
Aan de zowat 60 schoolkinderen van het vijfde leerjaar en hun leraars vertelde ik hoe belangrijk het is om voor elkaar te zorgen en elkaar te helpen. Op hun beurt drukten de leerlingen hun bezorgdheid uit en vertelden ze me dat ze op sociale media heel wat zaken lezen die hen angst inboezemen en commentaren die hen persoonlijk raken. Ik probeerde de kinderen gerust te stellen: blijf vooral wie je bent en laat je niet leiden door de roepers in de samenleving.

Ik vertelde mijn bezoekers waarom in de zaal van mijn kabinet waar ik het vredeslicht ontving een aantal professoren in 1941 werden gevangen genomen omdat ze niet langer met de Duitse bezetter wilden samenwerken. En wat die professoren in de gevangenis deden: elkaar les geven om de verveling te verdrijven.
Ik legde de kinderen uit waarom het handhaven van de vrede soms moeilijker is dan oorlog voeren.
En ik beloofde aan mijn jonge bezoekertjes het vredeslicht mee te nemen naar de kerstviering in de gevangenis van Merksplas komende zaterdag.

foto kabinet Justitie
foto kabinet Justitie

Namens de directies, leerkrachten, ouders en sympathisanten en vooral de kinderen van beide scholen stellen we de gastvrijheid en ontvankelijkheid van dit gebaar op prijs.  Van harte meneer de minister.

foto kabiiinet Justitie.
Recente berichten
Recente reacties
    Archieven
    Categorieën