De Lantaarn van Sankt-Wolfgangsee

Salzkammergut en het vredeslicht

Vrijwel geen enkel ander land organiseert elk jaar zoveel prachtige kerstmarkten als Oostenrijk.  Niet de oppervlakte en de grootte van de kerstmarkt is hierbij van tel,  maar wel het kader en de sfeer waarin het gebeuren wordt aangeboden.  Wat de kerstmarkten in Oostenrijk bijzonder aantrekkelijk maakt, is de nabijheid van bergen, de skigebieden en niet te vergeten….. de aanwezigheid van het vredeslicht. De bonte marktdrukte wordt in deze eerder donkere dagen aangevuld met een integer sfeervolle waakvlam, die mensen uitnodigt om een boodschap van vrede aan elkaar door te geven. Veel woorden zijn hier niet voor nodig. Toch zijn we met z’n allen getuige dat de vrede hier, in het midden van het meer, letterlijk en figuurlijk elk jaar wordt aangewakkerd.

Lantaarn – kerstmarkt – sfeer en veerboten

Bij de Wolfgangsee in het Salzkammergut wordt de advent in de drie oevergemeentes Strobl, St.- Gilgen en St.-Wolfgang onder het motto “Advent zoals vroeger” gevierd. Één keer per week wordt bijvoorbeeld de gehele markt in St.-Wolfgang alleen door kaarslicht en lantaarns verlicht. Toch dwaalt iedereen af naar de vredeslantaarn, die al 16 jaar lang tijdens de maand december als de onmisbare blikvanger het decor weet te vullen. Tussen de dorpen varen veerboten, die deze drijvende vredelantaarn kruisen. Passagiers krijgen een unieke kijk op de dorpen, aan de oevers van het meer.  Deze veerboten laten ons meegenieten van het feeërieke verlichte landschap. Mensen die hierover op zoek zijn naar wat meer informatie, verwijzen we graag door naar de website van Salzkammergut.

Een blikvanger van formaat.

19.916.467

16 jaar geleden ontstond het idee om een symbool te creëren zodoende de kerstmarkt nog wat meer glans te geven. Aanvankelijk geloofde niemand in het project. Toch slaagde men met vallen en opstaan er in, om tot een mooi resultaat te komen. De eerste lantaarn werd in 2003 volledig in hout opgetrokken. In 2009 werd deze lantaarn vervangen door een exemplaar in aluminium..  Het werd een 19 meter hoge constructie.  Deze lantaarn was als eye-catcher bijzonder functioneel, maar miste toch wat glans en charme ten opzichte van de eerste houten constructie.  De lantaarn, die zelf op het meer voor veel sfeer zorgt, kreeg vorig jaar per toeval bijzonder veel aandacht.

Een storm eind oktober 2019 gooide roet in het eten. De constructie werd herschapen tot een puinhoop.  Na de verwoestende storm moesten bewoners noodgedwongen keuzes maken. Komt er al dan niet een nieuwe kandelaar?

Een nieuwe mooie lantaarn.

In de discussie over een ‘opvolger’ ontstond de vraag of zo’n groot object bestand was tegen de krachten van de natuur aan het meer … Het heropbouwen van een nieuw metalen constructie werd in in twijfel getrokken. Toch vond men een oplossing! “Ze bouwden een nieuwe lantaarn, nog massiever, stabieler en – opnieuw gemaakt van hout. “Het zou en moest de mooiste lantaarn worden die ze ooit hebben gehad” Kosten noch moeite werden gespaard om een nieuw exemplaar op het water te laten drijven. Een lantaarn die elke storm zou weerstaan.

Foto Pixabay Inn viertlerin via Pixabay lake-g8cdcf6779_1920
Foto Pixabay Inn viertlerin via Pixabay lake-g8cdcf6779_1920

Na afloop was burgemeester Frans Eisl uit Sankt-Wolfgangsee een tevreden man. Temeer omdat de gouverneurs (Landhauptmannen) uit de deelstaat Salzburg en Oberösterreich mee hun schouders onder het project hebben gezet. De totale kosten bedroegen iets meer dan 100.000 euro. De mooiste lantaarn is inclusief het handvat 12 meter hoog en blijft ter plaatse drijven op een vlot. De lantaarn heeft zijn effect niet gemist. Want op basis van een aantal cijfers steeg het aantal overnachtingen van 30 000 tot 40 000 voor de advents-en kerstperiode alleen.  Goed voor een omzet van ongeveer 40 miljoen euro. “In de toekomst mag men zich dus nog aan nieuwe projecten verwachten!” volgens de toeristische dienst.

Recente berichten
Recente reacties
    Archieven
    Categorieën