Wat je moet weten over het Vredeslicht

FL_Sujet2017print

We brengen het vredeslicht naar jouw stad, gemeente of dorp.

Het vredeslicht wordt ieder jaar door een kind in Bethlehem aangestoken. Zonder dat het vuur mag worden gedoofd, wordt van mens tot mens het vuur aan elkaar doorgegeven. Hetzelfde vuur wordt onder de mensen  verspreid als teken van verbondenheid met elkaar.

Het ontvangen van het vredeslicht in ons land vloeit dus voort uit de inspanningen van mensen uit het buitenland, die het brandend vuur over een afstand van 4500 km aan elkaar wisten door te geven. Het initiatief dat aanvankelijk ontstond in Oostenrijk wordt ondertussen mee gedragen door miljoenen mensen in Europa. Elk jaar groeit in ons land het aantal sympathisanten aan.  In tegenstelling tot het dragen van de Olympische vlam, kan m.a.w. iedereen die wil, aan het initiatief deelnemen.

Foto 3_ORF-FRIEDENSLICHT in Bethlehem entzündt
79814744_2815698695154729_3913372890703069184_o

Mensen verbinden met een boodschap.

Vanuit de multiculturele stad (Bethlehem) waar verschillende culturen en volkeren proberen samen te leven, waar achter elke hoek de kans op een conflict loert, is de boodschap van vrede heel belangrijk. Iedereen moet vanuit zijn eigen persoon, vanuit zijn eigen overtuiging de boodschap van vrede kunnen uitdragen. Het doel is om de mensen vanuit een heel open visie te laten samenleven en samen werken met elkaar.

kaartje Betlehem

Het vredeslicht wil een teken zijn van hoop, vrede, verdraagzaamheid en verbondenheid dat mensen met elkaar willen delen. Met het vredeslicht willen we warmte vreugde, licht en hartelijkheid aan alle mensen in onze omgeving doorgeven.  We geven het licht door aan onze buren, aan onze familieleden, aan onze kennissen zodat dat ene kleine vlammetje een spoor van warmte en verbondenheid trekt doorheen onze omgeving.

Van stad naar stad.

Het vredessymbool kreeg een aantal ankerpunten in Europa. Vooral in de buurlanden van Oostenrijk veroverde het vredessymbool het hart van de mensen. Al snel sprongen de Oostenrijkse spoorwegen, het Rode Kruis, de Brandweer, parochies en de Scoutsbeweging bij om het vredeslicht naar alle uithoeken van van Europa te krijgen.

In ons land wordt het vredeslicht verspreid door tal van vrijwilligers. Zowel mensen uit de atletiek- en joggingwereld, wandelclubs e.a. vrijwilligers melden zich elk jaar aan om ook hun  dorp of stad bij het project te verbinden. Heb je zin om het vredeslicht ook naar jouw gemeente school of parochie te brengen? Klik dan op deze link voor meer informatie.

80216385_1256169021233626_7489844294690275328_n
80549874_2808403472550918_8603134607048572928_o

Steun van prominenten.

Het vredeslicht werd reeds ontvangen door hoogwaardigheidsbekleders van burgerlijke en levensbeschouwelijke overheden. Waaronder. Gewezen Europees President Jean-Claude Jüncker, huidig Europees president Ursula Von der Leyen, Zijne Majesteit koning Filip, wijlen Duits bondskanselier Helmut Köhl en nog veel andere…….

P041871-851917
Du2abdKXcAAjVZ6.jpg:large

Te gast op symbolische plaatsen.

In 1989, werd aangeboden aan de mensen in Berlijn. Op de plaats waar een muur mensen jaren lang mensen gescheiden hield, bracht het vredeslicht deze mensen terug samen. Ook aan de poorten van het voormalige concentratiekamp in Auswitch en ground Zero in New York is het vredeslicht te gast geweest.

Grote Europese tv zenders.

De media bleef niet achterwege. De ARD en de Zwitserse tv-zender SFR ontdekten de impact en de mogelijkheden van het vredeslicht. En al snel werd een nieuw familieprogramma in het leven geroepen. Jaarlijks kijken meer dan 10 miljoen mensen naar de live-uitzending, waar het vredeslicht aan het breed publiek wordt voorgesteld.  ‘100 000 lichter das adventsfest’.

Het gevoel van verbondenheid.

DSC1506

Het vredeslicht staat open voor elk systeem, religie of politieke strekking die de fundamentele mensenrechten respecteert. Het is een vuur dat mensen met elkaar verbindt en waarvan ieder in zijn of haar eigen levensbeschouwing elkaar de hand wil reiken. We zijn met elkaar en we zijn (er) voor elkaar. We hebben elkaar nodig! Dit is de filosofie van Ubuntu.

Door het licht aan elkaar door te geven, is ieder van ons een belangrijke schakel in onze samenleving. Vanwaar je ook komt, wat je het gestudeerd en wie je ook bent…. Iedereen die het wil kan met het vredeslicht worden verbonden.

Hoe het vredeslicht ontstond…..

Het idee om een danklicht te verspreiden ontstond in 1986 tijdens een uitzending van de openbare omroep ORF. Een vrouwelijke redacteur van de ORF stelde voor om een bijzonder licht te halen, zodoende alle mensen die zich hadden ingezet ten voordele van een benefietactie, een geschenk te geven. Het moest een bijzonder licht worden. Na overleg besloot de ORF om het vredeslicht op te halen in Bethlehem. Het initiatief mocht op veel bijval rekenen, want een aantal jaren werd het vredessymbool uitgedragen over heel Oostenrijk.

DSC03428

Het vredeslicht is van niemand. Het vredeslicht is er voor iedereen. 

Het vredeslicht is een symbool dat moeilijk toe te eigenen is aan één groep mensen. We geloven dat de symboliek, die we kunnen putten uit een aantal referentiewerken, mensen weten te inspireren, om los van het economisch welbevinden,  elkaar te willen vinden in wat we voor elkaar en voor de samenleving kunnen betekenen. Het vredeslicht geeft mensen de kans om op een positieve wijze naar de samenleving van vandaag te kijken en deze ook te beleven. De beweegredenen om het vredeslicht te verspreiden kunnen bij mensen variëren. Zo kan iemand met het vredeslicht duiding geven aan een politiek, maatschappelijk of levensbeschouwelijk thema. Anderen willen met het vredeslicht eerder mensen sensibiliseren om de natuur in de kijker te zetten, de verkeersveiligheid te verbeteren, de armoede te bestrijden en/of de zieken niet uit het oog te verliezen. Of gewoonweg, ik neem deel aan de activiteiten omdat het gewoon gezellig is.

Een bijzondere vlucht van Tel Aviv naar Linz.

Friedenslicht (13 von 18)
Bearbeitet-5231

Het Vredeslicht wordt elk jaar met een kind uit Oostenrijk opgehaald in het Bethlehem en wordt met een bijzondere lantaren door Austrian Airlines, de Oostenrijkse luchtvaartmaatschappij, overgevlogen van Tel Aviv naar Linz in Oostenrijk. Van daaruit wordt het verdeeld over heel Europa.    Lees meer over hoe een vuur wordt overgebracht met het vliegtuig naar Europa.

Buiten Europa

Momenteel wordt het vredeslicht overgevlogen naar New York, Argentinië en Bolivië. Vorig jaar kwamen er meldingen binnen vanuit Vladivostok het hoge Noorden en Australië.