Wat je moet weten over het Vredeslicht

Het ORF Vredeslicht een intiatief van de Oostenrijkse openbare omroep ORF.

Deze kersttraditie van de openbare zender ORF herinnert ons aan de boodschap om een gebaar van hoop en menselijke warmte uit te dragen naar alle uithoeken van de wereld.

Een danklicht voor alle medewerkers.

Het idee om een danklicht te verspreiden ontstond in 1986 tijdens een uitzending van de openbare omroep ORF. Een vrouwelijke redacteur van de ORF stelde voor om een bijzonder licht te halen, zodoende alle mensen die zich hadden ingezet ten voordele van een benefietactie, een geschenk te geven. Het moest een bijzonder licht worden. Na overleg besloot de ORF om het vredeslicht op te halen in Bethlehem. Het initiatief mocht op veel bijval rekenen. Het licht werd een aantal jaar later uitgedragen over heel Oostenrijk.

Het licht uit Bethlehem

Vanuit deze multiculturele stad waar verschillende culturen en volkeren proberen samen te leven, waar achter elke hoek de kans op een conflict loert, is de boodschap van vrede heel belangrijk. Iedereen moet vanuit zijn eigen persoon, vanuit zijn eigen overtuiging de boodschap van vrede kunnen uitdragen. Het doel is om de mensen vanuit een heel open visie te laten samenleven en samen werken met elkaar.

Het vredeslicht staat open voor elk systeem, religie of politieke strekking die de fundamentele mensenrechten respecteert.

Het is een vuur dat mensen met elkaar verbindt en waarvan ieder in zijn of haar eigen levensbeschouwing elkaar de hand wil reiken. We zijn met elkaar en we zijn (er) voor elkaar. We hebben elkaar nodig!

Dit is de filosofie van Ubuntu.

Een verlangen naar een warme samenleving.

„Het vredeslicht reist ondertussen de wereld rond. Dit hadden we zelf van bij het begin niet durven dromen“, getuigt de ORF-Redacteur Günther Hartl, de projectleider van het „ORF-Vredeslicht.

Het Vredeslicht wordt elk jaar met een kind uit Oostenrijk opgehaald in het Palestijnse Bethlehem en wordt met een bijzondere lantaren door Austrian Airlines, de Oostenrijkse luchtvaartmaatschappij, overgevlogen van Tel Aviv naar Linz in Oostenrijk. Van daaruit wordt het verdeeld over heel Europa.

Een nieuwe Kersttraditie

Het vredessymbool kreeg een aantal ankerpunten in Europa. Vooral in de buurlanden van Oostenrijk veroverde het vredessymbool het hart van de mensen. Al snel sprongen de Oostenrijkse spoorwegen, het Rode Kruis en de Scoutsbeweging bij om het vredeslicht naar alle uithoeken van van Europa te krijgen. Een teken van hoop en verbondenheid dat men uitdraagt naar alle mensen in Europa. In welke omstandigheden mensen ook mogen leven, men hoopt dat dit licht bij iedereen, mag en kan aankomen.
In 1989, werd aangeboden aan de mensen in Berlijn. Op de plaats waar een muur mensen jaren lang mensen gescheiden hield, bracht het vredeslicht deze mensen terug samen.

Buiten Europa

Momenteel wordt het vredeslicht overgevlogen naar New York, Argentinië en Bolivië. Vorig jaar kwamen er meldingen binnen vanuit Vladivostok en Australië. Ook in het hoge noorden signaleerden men groepen mensen die het vredessymbool naar hun woonplaats hadden gebracht.