Voorzitter van de Europese commissie Jean-Claude Juncker ontving op 19 december 2018 voor de vierde maal het vredeslicht te Brussel
Brussel is een stad met heel wat internationale instellingen. Daarenboven leven in deze metropool meer dan 170 nationaliteiten samen. De symboliek van het vredeslicht krijgt in de Europese hoofdstad een bijzonder karakter. Het vredeslicht heeft iets met Brussel en omgekeerd.
2 jaar geleden bezocht de delegatie het Berlaymontgebouw, waar het vredeslicht van Bethlehem aan president Jean-Claude Juncker en Oostenrijkse EU-commissaris Johannes Hahn werd overhandigd.
Initiatiefnemer van het vredeslicht, ORF oö, bezoekt tweejaarlijks de Europese hoofdstad. Mensen die in België verblijven met Oostenrijkse roots, krijgen een uitnodiging om in een Brussels hotel eind december elkaar te ontmoeten. Voor meer dan 250 mensen uit Oostenrijk is dit een blij weerzien met elkaar. Nadien nemen ze het vredeslicht mee naar huis.
In 2016 was de komst van het vredeslicht in onze hoofdstad geen vanzelfsprekendheid. Toen was het terreurdreigingsniveau 3 van kracht. Toch kon het vredeslicht ook doorheen de muren van onzekerheid en angst worden geloodst. Het vredeskind landde begin december 2016 met het vliegtuig in Zaventem, de plaats waar een aantal maanden eerder een aanslag werd gepleegd.
In 2018 deed de ORF delegatie opnieuw Brussel aan. Een bijzondere ontmoeting werd het, want binnenkort geeft de Europese voorzitter de fakkel door aan zijn opvolger. Voor de 4de maal kreeg de voorzitter van de Europese commissie het geschenk uit de handen van het vredeskind. De eerste maal als eerste minister van Luxemburg. De drie volgende edities als staatshoofd van Europa.
“Het is ondertussen een traditie geworden dat men het vredeslicht van Bethlehem via Linz naar Brussel brengt. Het vredeslicht draagt een diep symbolische betekenis met zich mee. Het vredeslicht komt niet zomaar van ergens. Het vraagt moed om vanuit een getroffen en moeilijk gebied het vredeslicht naar Europa te brengen. Eigenlijk zou het ook omgekeerd kunnen. Een vredeslicht dat vanuit Brussel richting Bethlehem vertrekt. Ik hoop dat het vredelicht lang mag branden, niet alleen voor ons”, aldus Jean-Claude Juncker.
We willen ook niet nalaten Eurocommissarissen Margrethe Verstager uit Denemarken, Johannes Hahn uit Oostenrijk, Carlos Moedas uit Portugal en Christos Stylianidis uit Cyprys te danken om eveneens het vredeslicht in ontvangst te nemen. Mevrouw Verstager nam het woord: “Het vredeslicht ontvangen is voor mij als een rustpunt tijdens de drukke werkweek. Het geeft ons de gelegenheid om eens na te denken waarmee we bezig zijn in ons leven.” Mevrouw Magrethe Verstager is voor dergelijke aangelegenheden altijd al een trouwe bondgenoot geweest.
Wil je de bijeenkomst bekijken? Klik op het logo van de Europese commissie.
Karl-Heinz Lambertz
Berlaymontgebouw Brussel
Oud minister-president van de Duitstalige regering en huidig voorzitter van de Duitstalige gemeenschap in de senaat wist op 19 december de ORF delegatie van het vredeslicht te strikken in het Berlaymontgebouw. Karl Heinz Lambertz is ondertussen een verbindend figuur geworden die zich inzet voor de uitbouw van het Europees gevoel tussen de lidstaten. Het vredeslicht kan hier in een rol van betekenis spelen. De senator engageert zich momenteel als voorzitter van de Euroregio Maas Rijn verbinding (EMR)
Karl-Heinz Lambertz Geverifieerd account @CoR_President 19 dec. 2018
Ich fühle mich geehrt das Friedenslicht aus Oberösterreich erhalten zu haben. Gerade in diesen turbulenten Zeiten für Europa ist es wichtig, diese Botschaft der Hoffnung und dieses Symbol des Friedens als Zeichen unendlicher Solidarität zu verbreiten. #Peace #Friedenslicht