vredeslicht Europa Brussel

Voorzitter van de Europese commissie Jean-Claude Juncker ontvangt voor de laatste maal het vredeslicht.

Brussel is een stad met heel wat internationale instellingen. Daarenboven leven in deze metropool meer dan 170 nationaliteiten samen. De symboliek van het vredeslicht komt hier in Brussel dan ook volledig thuis . In een samenleving van diversiteit kan deze waakvlam een rol betekenis spelen.

2 jaar geleden bezocht de delegatie het Berlaymontgebouw, waar het vredeslicht van Bethlehem aan president Jean-Claude Juncker en Oostenrijkse EU-commissaris Johannes Hahn werd overhandigd.

Initiatiefnemer van het vredeslicht, ORF oö, bezoekt tweejaarlijks de Europese hoofdstad. Mensen die in België verblijven met Oostenrijkse roots, krijgen een uitnodiging om in een Brussels hotel eind december elkaar te ontmoeten. Voor meer dan 250 mensen uit Oostenrijk is dit een blij weerzien met elkaar. Nadien nemen ze het vredeslicht mee naar huis.

In 2016 was de komst van het vredeslicht in onze hoofdstad geen vanzelfsprekendheid. Toen was het terreurdreigingsniveau 3 van kracht.  Toch kon het vredeslicht ook doorheen de muren van onzekerheid en angst worden geloodst. Het vredeskind landde begin december 2016 met het vliegtuig in Zaventem, de plaats waar een aantal maanden eerder een aanslag werd gepleegd.

President Junker  Brussel

Om het vredeslicht naar onze hoofdstad te krijgen,  worden heel wat contacten gelegd. Geen eenvoudige opdracht. De mensen van het Oostenrijks verbindingskantoor in Brussel mogen dan ook in de bloemen worden gezet.

Een aantal dagen voor de vakantie, komt het vredeslicht met de ORF delegatie naar Brussel. Een bijzondere ontmoeting wordt het, want binnenkort geeft de Europese voorzitter de fakkel door aan zijn opvolger.