Wat kan een gemeentebestuur voor ons betekenen?

Wat verwachten we van het gemeentebestuur?
Ontvangst in De Panne door burgemeester Bram Degriek

Inleiding.

Van harte dank om het vredeslicht te willen ontvangen of althans het initiatief in overweging te nemen.

Het vredeslicht wil een kans bieden aan de verschillende levensbeschouwingen en diverse invalshoeken van het leven  om met elkaar in verbinding te komen. We leven in een diverse samenleving. We merken dat veel mensen zichzelf herkennen in hun eigen identiteit. Helaas is het verlaten van een eigen comfortzone om contact te leggen met diegene die anders in het leven staat niet zo evident. Het vredeslicht wil hiertoe een hulpmiddel zijn.

De rol van het gemeentebestuur.

In het ontvangen van het vredeslicht speelt het gemeentebestuur een belangrijke rol. De burgervader of burgermoeder ontvangt niet alleen in naam van alle inwoners het vredeslicht. Zij of hij overhandigt ook het licht naar alle verschillende verenigingen toe.

Het vredeslicht als vredessymbool

We maken een onderscheid tussen een identiteitssymbool en een vredessymbool.  Wanneer het vredeslicht aan de burgervader of burgermoeder wordt overhandigd, beschouwen we het vredeslicht als een vredessymbool. Daarom kan erover nagedacht worden om alle levensbeschouwingen en het verenigingsleven hierop uit te nodigen. Niemand die zich het vredeslicht kan toe-ëigenen. Het vredeslicht is wellicht van niemand, maar terzelfdertijd is het vredeslicht ook van iedereen.

De burgemeester van het Duitse Osnabrück maakt van een gelegenheid gebruik om elk jaar de verschillende groeperingen en verenigingen uit het gebied samen te brengen.  Volgens de burgervader werkt een dergelijke initiatief inspirerend voor elke burger. ‘ Het aanbieden van een groepsbevorderende activiteit geeft mensen een houvast om andermans leefpatroon en denkwijze te accepteren.  ‘Als burgervader, een gedurfde onderneming, maar het werkt.  ‘Een samen-leving’ kan daarbij gebruik maken van visueel ondersteunende elementen.  Voor de ene is het Vredeslicht een aangenaam initiatief, terwijl voor de andere het Vredeslicht een ankerpunt is geworden voor verdraagzaamheid, hoop en vrede in onze democratische diverse samenleving. .

Voorbereiding gemeentebestuur. 

Het vredeslicht biedt tal van kansen om mensen en verenigingen met elkaar samen te laten werken. (wandel- of een atletiek- joggingclub, koor, fanfare, muziekschool). Een brede participatie van het verenigingsleven, werkt bevorderend voor dit mooi initatief.

Voor het organiseren van dit evenement ontvangt het gemeentebestuur  een uitnodiging (van  vzw Vredeslicht). Elk gemeentebestuur kan ook ‘zelf het initiatief nemen’ om het vredeslicht naar de stad of gemeente te brengen. Neem je dit in overweging, aarzel dan vooral niet om  het contactformulier in te vullen; je kan ons echter ook telefonisch bereiken.

Welke dienst bij de stad of gemeente wordt betrokken bij het vredeslicht?

Meestal worden de mensen van de dienst welzijn, en/of integratie en/of toerisme en/of sport vanuit het gemeentebestuur aangesproken om mee hun schouders te zetten onder het project. Vanuit de jeugdraad of cultuurraad kan ook gezocht worden naar mensen die willen meewerken.

Bij interesse, maken we graag een afspraak. Via een zoom-sessie of een bezoekje, lichten we onze werking toe. Vooral technische vragen over “Hoe verplaats je een vuur?”, of “Hoe ga je veilig om bij het verdelen van een vuur?” zijn bij ons meer dan welkom.  Op een derlijke informatieronde kunnen verschillende geïnteresseerden/diensten/gemeentebesturen/verenigingen betrokken worden.

Wandel- en looptrajecten

Geplande loop en wandelroutes december 2022
Deze data worden up to date gehouden.

Looptrajecten en wandeltrajecten van het Vredeslicht.

¨* Traject 1; Gent centrum – Overwale — De Pinte (aansluiting Sint-Martens-Latem) – Nazareth (aansluiting Lozer-Kruisem) – Oudenaarde
¨* Traject 2;  Brussel – Halle
¨* Traject 3:  Gent centrum– Drongen- Landegem – Aalter
¨* Traject 4; Ieper Zuidelijk traject : Ieper – Zonnebeke – Wervik – Mesen – Kemmel
¨* Traject 5  Ieper Westelijk traject: Ieper – Poperinge – Vleteren – Alveringem- Veurne – De Panne –
¨* Traject 6  Ieper Noordelijk traject: Ieper – Lo– Diksmuide – Koksijde
¨* Traject 7  Ieper: Oostelijk traject:  Ieper – Langemark – Houthulst – Kortemark – Koekelare – Nieuwpoort:
¨* Traject 8  Brussel:  Brussel centrum- Jette-  Merchtem – Buggenhout – Lebbeke – Dendermonde.

Trajecten kunnen gewijzigd worden.

Vredeslicht voorbereidende tocht langs de stad

Het vredeslicht kan zowel door lopers als wandelclubs tot aan de rand van de stad worden gebracht

Schermafdruk van 2019-12-05 16-54-15
Schermafdruk van 2019-12-05 16-56-19
affiche wandelclub Deinze

Vlak voor het vredeslicht overhandigd wordt aan het gemeentebestuur, kan overwogen worden om 500 m voor het stadhuis het vredeslicht binnen te loodsen met wandelaars.  Lopers dragen dan het vredeslicht op een afgesproken plaats over aan de wandelaars, sympathisanten, mensen die de vredesboodschap mee willen uitdragen. . Heel wat verenigingen kunnen hierbij aansluiten. In Veldegem (Zedelgem) wordt bij de intrede van het vredeslicht  elke vereniging vertegenwoordigd door minstens 2 mensen.

siegen3

In het stadhuis.

De burgemeester ontvangt het vredeslicht. Met een wiek draagt hij of zij het vuur over op de kaars. op een afgesproken plaats.  Hierbij kan de burgemeester een woordje uitleg geven over wat vrede voor hem of haar betekent in zijn of haar stad. Voor dit evenement kunnen de verschillende levensbeschouwingen en verenigingen uitgenodigd worden. Ook alle verenigingen zijn welkom. De invulling van dit evenement/deze vredeswake kan heel divers zijn; (meer uitleg hieronder)

Foto (c) Wesley Bulstraen  Ieper 2019

De plechtigheid.

Foto HLN / © rv Foto Sint Martens Latem burgemeester Agnes Lannoo 2021 bron: https://leiestreek.com/2021/12/20/sint- © HLN/RV / foto werd gemaakt door gemeentbestuur Sintt-Martens-Latem. / Vredeslicht.be kreeg toelating tot publicatie van dit beeldmateriaal op 16/08/2022
Foto HLN / © rv Foto Sint Martens Latem burgemeester Agnes Lannoo 2021 bron: https://leiestreek.com/2021/12/20/sint- © HLN/RV / foto werd gemaakt door gemeentbestuur Sintt-Martens-Latem. / Vredeslicht.be kreeg toelating tot publicatie van dit beeldmateriaal op 16/08/2022
Foto/  burgemeester Agnes Lannoo Sint Martens Latem 2021 bron: https://leiestreek.com/2021/12/20/sint- © HLN / RV/ foto genomen door gemeentbestuur Sint-Martens-Latem / toelating publicatie bekomen op 14/08/2022
Foto/ burgemeester Agnes Lannoo Sint Martens Latem 2021 bron: https://leiestreek.com/2021/12/20/sint- © HLN / RV/ foto genomen door gemeentbestuur Sint-Martens-Latem / toelating publicatie bekomen op 14/08/2022
foto Laurie Bailliu  contact: laurie-bailliu@hotmail.com/ Met goedkeuring van de fotograaf gepubliceerd. Vredeslicht_Schepen Verbeke / verdeling van warme dranken.
foto Laurie Bailliu contact: laurie-bailliu@hotmail.com/ Met goedkeuring van de fotograaf gepubliceerd. Vredeslicht_Schepen Verbeke / verdeling van warme dranken.

De korte plechtigheid kan opgeluisterd worden door muzikaal talent van eigen bodem. Hier kan een samenwerking ontstaan met de plaatselijke muziekacademie of er kan aan een koor worden gevraagd om een aantal liederen te zingen.  Na de pechtigheid biedt het stadsbestuur de mensen iets aan om te drinken. Je kan een tekenwedstrijd organiseren voor de kinderen. Je kan een aantal videofragmenten over de stad laten afspelen, mensen die bijvoorbeeld willen getuigen wat er allemaal in de stad voorhanden is om elkaar te helpen.

De bedoeling is om het vredeslicht te verspreiden of ten minste ter beschikking te stellen aan heel de bevolking. In Oostenrijk wordt dit licht pas verspreid op kerstavond. Veel mensen die het vredeslicht afhalen laten het vredeslicht schitteren aan de feesttafel.

Wereldwijd wordt het vredeslicht een aantal miljoen keer met elkaar gedeeld.

Indien mogelijk kan je een plaats voorzien waar het vredeslicht permanent kan blijven branden (gemeentehuis, centrale plaats of gebedshuis) Of misschien plannen  de verschillende levensbeschouwingen een beurtrol-systeem in. Sommige afdelingen koppelen de ontvangst van het vredeslicht aan een kerstconcert. Dit is bijvoorbeeld het geval in Zedelgem. Ook jeugdverenigingen kunnen worden aangesproken om deel te nemen aan de activiteiten. Het is de bedoeling om het vredeslicht naar de omliggende gemeenten te willen doorgeven. Tot slot zijn er mogelijkheden voor het gemeentebestuur om warme dranken aan te bieden aan de deelnemers. (zie foto hierboven)

Wil je andere activiteiten met het vredeslicht organiseren, vraag dan een telefonisch gesprek aan met een van onze medewerkers. Wij helpen u graag hierbij verder.

Licht van Vrede - Affiche kerstconcert 2019 Veldegem
320998298_1217620078922523_7811441280058620396_n
Foto Filip Degeegher Ieper 2022.  Met toestemming gebubliceerd;

Waar blijft het vredeslicht overnachten?

Het vredeslicht kan bv in een kerk, huis van de mens, moskee, bibliotheek of in een stadhuis of een daarvoor speciale ruimte blijven branden. Om de brandveiligheid te verhogen wordt hierbij gebruik gemaakt van een brandkoffer. Deze koffer is voorzien van zuurstofgaten en een bijzondere koker, waardoor je de ton in regen en wind kan buiten zetten, zonder dat het vredeslicht uit gaat. ‘s Morgens kan dan het licht opnieuw worden aangestoken.

Wil je ook gebruik maken van deze ton? Of wil je er één kopen, laat ons dan gerust iets weten.

Vredeslicht VZW kan u hierbij helpen.

Gent22
Burgemeester Kris Declercq en deken Renaat Desmedt Roeselare 2019
_DSC5700LR

Materialen / huren of aankopen?

Om het vredeslicht te verwelkomen, heb je een aantal materialen van doen. Om de stad of gemeente kennis te laten maken met deze omkadering, stellen we het materiaal die voorhanden is tegen een kleine vergoeding ter beschikking.

Wil je dit materiaal door eigen diensten zelf laten namaken? Dit kan. Geef ons een seintje en dan zorgen wij ervoor dat je het materiaal in bruikleen krijgt.

_DSC7148LR
_DSC5674LRkopie
_DSC5683LR

Om het vredeslicht te kunnen ontvangen, kan gedacht worden in het voorzien van volgende materialen. .

*(Lantaarn) kaarskast
*brandkoffer (zie hieronder)
*bodem (om kaars in te zetten) (diameter 10 cm) behoort bij materiaal lantaarn.
*Wiek (behoort tot het materiaal van de lantaarn)
*Vredeslichtkaars (aan te kopen bij onze kaarsenleverancier)
*Transportlkaarsen ( aan te kopen bij onze kaarsenleverancier)
*Optie: fakkels voor wandelaars of lopers (optie vrije keuze: eventueel aan te kopen bij VZW Vredeslicht bij winkel)
*Olielampen indien gewenst
*Drinken om mensen iets aan te bieden
*Mensen mogen eigen kandelaar met kaarsen meebrengen.
*enz.

De organisatie is er om jullie te helpen. Voor wie het vredeslicht voor de eerste maal organiseert, wordt er permanentie van de VZW Vredeslicht op de plechtigheid voorzien.

Waar kan ik deze materialen verkrijgen?

Voor kaarsen kan men terecht bij onze kaarsenproducenten.  Het betreft grote kaarsen, transportkaarsen. enz.

_DSC5674LRkopie
_DSC7148LR
_DSC7148LR
_DSC7135LR
_DSC5700LR

Voor lantaarns, vlaggen, fakkels, en andere toebehoren kan je terecht bij de VZW Vredeslicht zelf. Heb je een vraag? Aarzel dan vooral niet tom met ons contact op te nemen.

Affiche 1
79846014_2808403032550962_7196627212399804416_o
fakkel
Foto (c) Dienst Cultuurt De Panne Veurne / contactpersoon: Geert Vanthuyne / met toestemming gepubliceerd
Foto (c) Dienst Cultuurt De Panne Veurne / contactpersoon: Geert Vanthuyne / met toestemming gepubliceerd

Sfeerbeeld

Foto (c) Dienst Cultuurt De Panne Veurne / contactpersoon: Geert Vanthuyne / met toestemming gepubliceerd
Recente berichten
Recente reacties
    Archieven
    Categorieën