Het vredeslicht in Nederland

Het vredeslicht kwam in Nederland voor het eerst binnen in 1996, nadat ze het overhandigd kregen van Duitse jongeren. De volgende jaren zorgden Nederlandse jongeren zelf voor het overbrengen van het vredeslicht. Een delegatie van een 50 tal jonge mensen zakt dus elk jaar met de bus af naar Oostenrijk.

Logo-Vredeslicht-Nederland

Sinds 2010 kwam de actie echt goed op gang. Ook hier staan een aantal politieke prominenten telkens opnieuw het vredeslicht op te wachten. Zo zijn er een aantal plaatsen in Nederland waar het vredeslicht niet meer weg te denken is.

Tot voor kort werd het vredeslicht naar het station van Utrecht gebracht, waar het gedurende één week onderdak kreeg. Van daaruit werd het over heel het land verdeeld met de trein. Ook Nederland heeft heel duidelijke afspraken met de spoorwegen gemaakt om het vuur met de trein op een veilige manier tot in alle uithoeken van Nederland te brengen.

Elk jaar op 24 december …. een fakkeltocht in Eindhoven.

Traditioneel wordt in Eindhoven op 24 december (kerstavond) de Fakkeltocht voor verdraagzaamheid en vrede gelopen. De Fakkeltocht werd voor het eerst gehouden in 1992 toen in het Duitse Solingen aanslagen werden gepleegd op migranten. Sindsdien heeft de tocht in het teken gestaan van vrede, vrijheid en verdraagzaamheid. Elk jaar verzamelen zich weer vele duizenden mensen op het Wilhelminaplein om de aandacht te vestigen op de veelzijdigheid van de Eindhovense samenleving.

De Fakkeltocht is voor veel mensen een vertrouwd onderdeel geworden van de feestdagen. Hiermee geeft Eindhoven aan hoeveel mensen in onze regio zich willen inzetten voor een samenleving, waarin verdraagzaamheid en respect voor elkaar centraal staan. Samen leven vraagt om tolerantie, om geven en nemen. Samen leven vraagt ook om het stellen van grenzen. Dat geldt voor ons allemaal, welke kleur, godsdienst of overtuiging we ook hebben.

Mars voor de vrede

Elk jaar op 24 december

lied van het vredeslicht.....

‘Lopend Vuur’ is een op maat gemaakte song van Thomas Pieters voor Vredeslicht Nederland. Zij vierden december 2015 hun tien jarig jubileum en benaderde Thomas Pieters met de vraag een jubileumlied te schrijven voor tijdens hun jaarlijkse busreis naar Oostenrijk. Dank aan Omroep Pim voor de beelden gebruikt in deze video: http://www.omroep-pim.nl www.thomaspieters.nl www.vredeslicht.nl