Officieel ORF verdeelmoment vredeslicht in Linz

........ORF-openbaar verdeelmoment van het vredeslicht.......... Der weg zu dem Herzen
Het vredeslicht wordt verdeeld vanuit de ORf studio in Linz. (foto ORF)

Het kloppend hart van het vredeslicht.  (orf studio Linz) 

Licht ins Dunkel - Friedenslicht

Geben wir dem Frieden ein Licht in diesen Zeiten der Kälte 🕯️ Teile auch du das virtuelle Friedenslicht mit deinen Liebsten ✨❤️Alexander Van der Bellen Pius Strobl Nina Kraft Josh. Alexandra Meissnitzer🎥: loopdingvienna#lichtinsdunkel #lid #friedenslicht #frieden #helfen

Geplaatst door Licht ins Dunkel op Vrijdag 6 december 2019

Het internationaal ORF-vredeslicht wordt officieel overhandigd aan medewerkers en alle sympathisanten in de meeste ORF studio’s. Tijdens een namiddaguitzending in Linz , komen een aantal dagen voor kerstavond, de vaste partners rechtstreeks het vredeslicht ophalen. Onder de menigte, veel groepen uit Oostenrijk zelf, maar ook mensen uit het buitenland.  Vandaag de dag heeft het vredeslicht zich al meer dan 30 jaar in de samenleving verankerd om mensen symbolisch aan elkaar te verbinden.  Een verdienste van  de ORF zelf, waar voormalig projectleider en redacteur Günther Hartl na jarenlange dienst in 2019 de organisatie van het vredeslicht wist toe te vertrouwen aan zijn opvolger.

Moderator en projectleider Günther Madlberger.   

Huidig projectleider Günther Madlberger wist op voortreffelijke wijze het roer over te nemen,  De familiale sfeer, waarin het vredeslicht wordt overhandigd aan de verschillende groepen, doet ons vermoeden dat de ORF, ondanks de internationale uitstraling van het vredeslicht, enige sereniteit aan de dag weet te leggen. De moderator nodigt mensen uit om het vredeslicht met de bijhorende lieve woorden verder uit te dragen binnen de eigen familiale kring, aan vrienden en kennissen, zodat de wereld niet alleen helderder maar ook wat vredevoller kan worden. In de hoop dat “alle mensen met het vredeslicht even tijd willen maken voor elkaar.” Een uitspraak die vanuit deze studio een aantal jaar geleden de wereld werd ingestuurd door de moeder van het vredeslicht zelf: “Adda Brandstetter.

Uitzending Licht zu dem Herzen. (foto ORF)
Uitzending Licht zu dem Herzen. (foto ORF)

We hebben een licht voor jou.   

De ORF studio in Linz, is het officiële kanaal, waar mensen uit alle hoeken van Europa zich kunnen aanmelden om het vredeslicht op te halen. Vrijwilligers verspreiden het dan op hun beurt aan andere organisaties of bij de mensen thuis. ….

Wie er ook in het huis woont…. waar het ook wordt aangeboden…. van Linz tot in Vladivostok of het hoge Noorden. Heel wat jongeren kloppen aan bij de mensen thuis op kerstavond met de mededeling: “We hebben een lichtje voor jou!” Je mag er zijn, we zien u graag!  Het concept is heel eenvoudig, de beleving uniek.  En blijkbaar slaat deze formule aan. Dat het uitdragen van het vredeslicht tot ver buiten de provinciegrenzen van Ober-österreich zou uitstralen, had niemand bij de ORF zien aankomen.

Het vredeslicht komt eind november aan in de ORF studio"s van Linz.  (foto ORF)
Het vredeslicht komt eind november aan in de ORF studio"s van Linz. (foto ORF)
Buiten de ORF studio staan groepen van de brandweer, het rode kruis het vredeslicht op te wachten. (foto ORF)
Buiten de ORF studio staan groepen van de brandweer, het rode kruis het vredeslicht op te wachten. (foto ORF)
Het vredeslicht aanbieden bij de mensen thuis (foto Scouts in Tsjechië)
Het vredeslicht aanbieden bij de mensen thuis (foto Scouts in Tsjechië)

Mobilisatie van vrijwilligers in Oostenrijk.   

Niemand twijfelt over de ernst van de opdracht om het vredeslicht van de ene naar de andere plaats over te brengen.  Het is en blijft een erezaak om het brandend licht ongeschonden en veilig naar het thuisfront te loodsen. In dit land probeert iedereen met elkaar samen te werken: het Rode kruis, de Scouts, de brandweer en de verschillende levensbeschouwingen. In een mum van tijd is het vredeslicht ter beschikking in elk dorp, station en brandweerkazerne. Niemand die begrijpt hoe dit samenhorigheidsgevoel zo spontaan is kunnen ontstaan. Maar de verdeling van dit klein licht, kan een land blijkbaar terug groot maken.  De ORF probeert de actie, met de mediakanalen die voorhanden zijn, in goede banen te leiden. De regionale ORF Directeur Kurt Rammerstorfer benadrukte in 2017 nog, dat het vredeslicht een bewust verlangen van een vreedzame samenleving met zich meedraagt. Met als gevolg ….. een menselijke ketting van verbondenheid tijdens de eindejaarsperiode.

Verschillende groepen waaronder ook het Rode Kruis komen het Vredeslicht afhalen.  ( foto ORF  Linz)
Verschillende groepen waaronder ook het Rode Kruis komen het Vredeslicht afhalen. ( foto ORF Linz)

Van kaars tot kaars, van mens tot mens, van collega tot collega en van verzorger tot verzorger. Elke keer dat dit goed nieuws wordt doorgegeven, worden we uitgenodigd om de oefening te maken hoezeer we elkaar nodig hebben.  En gaat het licht ergens uit, dan helpen we elkaar uit de nood.  Iedereen blijft een even belangrijk onderdeel van deze schakel. Wat aanvankelijk kan ervaren worden als een leuk spelletje, groeit bij veel mensen meestal uit tot een positieve levenshouding. Vraag aan iemand uit Oostenrijk of hij of zij het vredeslicht kent….?  Gegarandeerd krijg je een glimlach terug.

Het vredeslicht draagt iets onzichtbaars met zich mee. Iets wat je niet onmiddellijk verbaal uitgelegd krijgt. Eens dat je er mee in aanraking bent gekomen, blijft het je omarmen. De taal van het vredeslicht is heel eenvoudige, onderbouwd door niet al te veel regels en uitzonderingen. Het is de taal waar weinig woorden voor nodig zijn om te begrijpen waarover het gaat.

Het vredeslicht kom in Linz aan.  (foto ORF studio)
Het vredeslicht kom in Linz aan. (foto ORF studio)