Politiek Duitsland

Politiek Duitsland staat elk jaar klaar om het vredeslicht in ontvangst te nemen. Dit bijzonder licht wordt geschonken aan zowel burgemeesters, Landesminister en Bundesministers. Het vredeslicht werd in 1991 in Berlijn door Helmut Köhl in ontvangst genomen. Dit gebaar heeft de gewezen Bondskanselier emotioneel geraakt. Hij verwees naar zijn familie en gezin waar hij opgroeide in de periode van de oorlog. Als kind werd hij aan het einde van de oorlog nog zelf opgeroepen. De man speelde een grote rol in het herenigen van Duitsland en het uittekenen van de Europese unie, kon het vredeslicht menselijk en symbolisch naar waarde schatten.

DuoMbgaX4AAmZ4r

Een woordje uitleg.

bundeslaender-deutschland

Bondsrepubliek Duitsland werd onderverdeeld in 16 deelstaten: Baden Württemberg: (Stuttgart). Bayern (München), Brandenburg (Potsdam) , Hessen (Wiesbaden), Mecklenburg Vorpommern (Schwerin), Niedersachsen (Hannover), Nordrhein Westfalen (Düsseldorf), Rheinland Pfalz (Mainz), Saksen-Anhalt (Maagdenburg), Saarland (Saarbrücken), Sachsen (Dresden), Schleswig-Holstein (Kiel), Thuringen (Erfurt) , Berlijn, Hamburg en Bremen. Elke deelstaat heeft een eigen grondwet, parlement en regering om eigen bevoegdheden zelf uit te werken. De deelstaat noemt men ook wel eens ‘der Landtag’ (parlement) met eigen ministers en een Minister–President. Beieren, Saksen en Thüringen gebruiken de term Freistaat, een oud woord voor ‘republiek’.

De Bundesministers behoren daarentegen tot de federale Bundesregering. Deze besturen vanuit de hoofdstad Berlijn. Duitsland heeft een president. Zijn politieke invloed is eerder beperkt.

Berlijn: Bundesministerie

Elk jaar kloppen jongeren aan bij de ministers van de federale regering in Berlijn. Sinds enige jaren maken de ministers hiervoor tijd vrij in hun agenda. Voor 2018 hebben volgende Bundesministers van Duitsland het vredeslicht in ontvangst genomen.

Bundesminister Horst Seehofer van binnenlandse zaken, Bundesminister Svenja Schulze: ministerie van milieu en nucleaire veiligheid. Bundesminister voor onderwijs en ondezoek Anja Karliczek, Andreas Scheuer minister van verkeer en digitalisering, Bundesminister Olaf Scholz voor financiën, Minister Peter Tauber van landsverdediging, Bundsminister voor Arbeid en sociale zaken Hubertus Heil, Bundesminister Dr. Franziska Giffey voor familie, jeugd, senioren en vrouwen en tot slot Katarina Barley als Bundesminister op het departement Justitie.

Aangeboden aan de minister-president van de eigen Deelstaat: Landtag

We konden na wat zoekwerk jongeren vinden die het vredeslicht overhandigden aan hun eigen minister-president.

Nordrhein-Westfalen (Düsseldorf) minister-president André Kuper, Baden-Württemberg (Stuttgart) minister-president Winfried Kretschmann, Schleswig-Holstein (Kiel) minister-president Günther Daniel, Rheinland-Pfalz (Mainz)  minister-president Malu Dreyer, minister-president Armin Lachet (deelstaat onbekend), Bayeren (München) Florian Herrmann, Sachsen-Anhalt (Maagdenburg), Hessen (Wiesbaden) minister-president onbekend en Sachsen (Dresden) minister-president onbekend.

Het vredeslicht ontvangen door tal van burgemeesters.

Wellicht is het onmogelijk om het vredeslicht in beeld te brengen die in elke stad / gemeente door de burgervader werd ontvangen. Toch zien we dat dit gebruik over heel Duitsland al goed is ingeburgerd. Het viel ons op dat het bestuur van veel steden jaarlijks uitkijkt naar de komst van dit lopend vuurtje. Hierbij zijn oa: Dortmund, Onetz, Wiesbaden, Hamburg, Trier, Hannover, Duisburg, Erfurt, Dresden, Wolfsburg, Stuttgart, Düsseldorf, Emden, Aachen, Lingen, Freilassing, Memmingen, Ingelheim, Maagdenburg, Munster, Koblenz……….