Weihnachtssingen in een stadion

weihnachtssingen_14

Het vredeslicht in een zingend voetbalstadion: Weihnachtssingen

Brandende kaarsen in plaats van schijnwerpers, kerstliedjes in plaats van fangezang…: Duizenden mensen maken voor kerst van een voetbalstadion een ontmoetingsplaats van vrede en menselijke warmte. In steden zoals Aachen, Köln, Maagdenburg, Mönchengladbach, Gelsenkirchen, Düsseldorf en Dortmund kunnen ze alvast al aardig over meespreken.

Wanneer, aan het begin van de XXL-kerstzang, het licht in het stadion uit gaat, ontsteken de deelnemers hun kaarsen aan. Minutenlang weerklinken in de arena van Aachen de klokken van de Dom. Klokvast wordt het imposante zangfeest waardig ingeluid. Op de plaats waar voetballers klaar staan om de tegenstander het leven zuur te maken, staan nu muzikanten geconcentreerd de muzikale aftrap af te wachten. Struikelen over een notenbalk is deze avond voor niemand een optie. Niet te min hebben duizenden mensen uit Aachen hun handen vol met in de ene hand hun kleine kaarsen en het liedboek in de andere hand. De meeste zingen met hartstocht. De vip-plaatsen worden door een heel bijzonder publiek ingenomen. Onder de genodigden, mensen die op de vlucht zijn, kinderen die strijden tegen een ziekte en/of mensen die leven met een beperking. Voor deze editie van Kerstzingen in de Tivoli arena van Aachen, had de supportersfederatie in samenwerking met andere verenigingen en religieuze gemeenschappen de fans van hun voetbalclub uitgenodigd.

Drie jaar geleden kwamen er 5500 zangers over de vloer, vorig jaar waren ze 11.500. Het aantal dikt jaar na jaar aan. Elk jaar worden de verwachtingen bijgesteld. Niemand die weet waar het geheim van dit succesvol concours te vinden is! Het zingen tijdens de Kerstperiode spreekt waarschijnlijk de diepste verlangens van mensen naar vrede en veiligheid aan, zoals de protestantse voorganger en medeorganisator Siegmar Müller eerder had uitgelegd. Zingen met zoveel mensen is gewoon overweldigend. Cultureel-psycholoog Stefanie Stadler Elmer bekijkt het vanuit zijn leefwereld: “Als er gezongen wordt, gebeurt er eigenlijk niets anders dan het samen synchroniseren van onze ademhaling.”, zegt de professor. Gewoon luisteren en meezingen, het gaat om niets anders. “Het is een basisbehoefte van mensen om door middel van een gemeenschappelijke activiteit deel uit te maken van een grote groep mensen.

Ontstaan uit een ‘gek idee’

De fans van de 1e FC Union Berlijn hebben zonder het te beseffen van meet af aan een heus koor opgericht van 27.500 mensen. In het stadion “An der Alten Försterei” begon het allemaal in 2003. Weihnachtssingen XXL is ontstaan uit een gek idee. Voetbalfan van het eerste uur en ‘ondertussen tot per ongeluk gebombardeerde woordvoerder van de grootste Berlijnse voetbalkoorvereniging’ Daniel Schalz beweerde, dat uit onvrede met de tegenvallende resultaten van hun voetbalclub, 89 mensen ‘s nachts over het hek zijn geklommen om in het stadion te zingen. Het seizoen was te bescheiden en supporters zochten naar een alternatief om het jaar op een positieve manier te beëindigen. De fans gingen, volgens het verhaal de middencirkel opzoeken en zongen kerstliederen. Dit evenement viel naar verluidt niet in dovemansoren. Het jaar nadien waren ze met 150. Het werden er al vlug 500 een jaar later. En toen was de trein vertrokken. Sedert een aantal jaren dienen we kaartjes te voorzien omdat de menigte zo groot is geworden voor het evenement.

Ook in Keulen bleek de eerste editie een schot in de roos. Er was meteen veel volk. Voor de eerste kersteditie in het Rhein-Energie-Stadion waren dit jaar kaartjes voor ongeveer 30.000 mensen. Voor een kleine bijdrage is een verplaatsing met het openbaar vervoer inbegrepen. Hier in Keulen worden kaarsen vervangen door duizenden kleine zaklampjes die aangeboden worden door een sponsor. Düsseldorf schoot de hoofdvogel af met 53 000 bezoekers. Zelfs de media hoorde het dondereren in Keulen. Iedereen ‘zong’ er bij en keek ernaar. Dit hebben ze niet zien aankomen.  Meteen werden er ook een aantal mensen met kennis van zaken aangetrokken die de juiste snaar wisten te bespelen. BAP-frontman Wolfgang Niedecken, de Wise Guys, Henning Krautmacher van de Kölner Musikgruppe Höhner. Het zal je wellicht niet verwonderen dat Leverkusen en Bremen zich volgend jaar zullen aansluiten bij het initiatief.

“Iedereen kan zingen, misschien niet iedereen even goed”, zegt de woordvoerder van de Berlijnse koorvereniging Daniel Schalz. De zang van dit kerstrefrein is misschien niet perfect, maar: “Het bezorgt ons alvast kippevelmoment wanneer 20.000 mensen in Berlijn en in Düsseldorf 53000 mensen samen zingen. Dit heeft zo’n indrukwekkende kracht dat we ervan overtuigd zijn dat er een diep verlangen bestaat van de mens om samen te zingen.