Het vredeslicht in een zingend voetbalstadion: Weihnachtssingen
Brandende kaarsen in plaats van schijnwerpers, kerstliedjes in plaats van fangezang…: Duizenden mensen maken voor kerst van een voetbalstadion een ontmoetingsplaats van vrede en menselijke warmte. In steden zoals Aachen, Köln, Maagdenburg, Mönchengladbach, Gelsenkirchen, Düsseldorf en Dortmund kunnen ze alvast al aardig over meespreken. Een evenement dat per toeval geboren werd uit een grappig voorstel.
Wanneer, aan het begin van de XXL-kerstzang, het licht in het stadion gedoofd wordt, ontsteken de deelnemers hun kaarsen aan. Het imposante zangfeest wordt minutenlang in de arena van Aachen door de klokken van de Dom ingeluid. Op de plaats waar voetballers de tegenstander het leven proberen zuur te maken, staan nu muzikanten geconcentreerd de muzikale aftrap af te wachten. Maar goed dat de meeste mensen beschikken over 2 handen, want hier hebben mensen letterlijk dan de handen vol. In de ene hand een kaars, in de andere hand het liedjesbrochure. De vip-plaatsen worden door een heel bijzonder publiek ingenomen. Onder de genodigden, mensen die op de vlucht zijn, kinderen die strijden tegen een ziekte en/of mensen die door het leven gaan met een beperking. Voor deze editie van Kerstzingen in de Tivoli arena van Aachen, had de supportersfederatie in samenwerking met andere verenigingen en religieuze gemeenschappen, de fans van hun eigen voetbalclub uitgenodigd. De meeste zingen met hartstocht, want struikelen over de notenbalk is deze avond voor niemand een optie.
Amper 3 jaar geleden mocht men in Aachen 5500 zangers verwelkomen. Vorig jaar telde men 11.500 sympathisanten. En dit aantal dikt jaar na jaar aan. Elk editie worden de verwachtingen bijgesteld. Niemand die weet waar het geheim van dit succesvol concours te vinden is! Het zingen tijdens de kerstperiode spreekt waarschijnlijk de diepste verlangens van mensen naar vrede en veiligheid aan, zoals de protestantse voorganger en medeorganisator Siegmar Müller eerder had uitgelegd. Zingen met zoveel mensen is gewoon overweldigend. Cultureel-psycholoog Stefanie Stadler Elmer bekijkt het vanuit zijn leefwereld: “Als er gezongen wordt, gebeurt er eigenlijk niets anders dan het samen synchroniseren van onze ademhaling.”, zegt de professor. Gewoon luisteren en meezingen, het gaat om niets anders. “Het is een basisbehoefte van mensen om door middel van een gemeenschappelijke activiteit deel uit te maken van een grote groep mensen.
Ontstaan uit een ‘gek idee’
De fans van de 1e FC Union Berlijn hebben zonder het te beseffen van meet af aan een heus koor opgericht van 27.500 mensen. In het stadion “An der Alten Försterei” begon het allemaal in 2003. Weihnachtssingen XXL is ontstaan uit een gek idee. Voetbalfan van het eerste uur en ‘ondertussen tot per ongeluk gebombardeerde woordvoerder van de grootste Berlijnse voetbalkoordvereniging’ Daniel Schalz, beweerde dat uit onvrede met de tegenvallende resultaten, 89 supporters ‘s nachts over de afsluiting klommen om in het stadion uit volle borst te zingen. Het seizoen was te bescheiden en supporters zochten naar een alternatief om het jaar op een positieve manier te beëindigen. De fans gingen, volgens het verhaal, de middencirkel opzoeken en zongen kerstliederen. Het evenement viel naar verluidt in de smaak. Onmiddellijk maakte men plannen om deze actie een jaar later te hernemen. Toen waren ze met 150. Het werden er al vlug 500 een jaar later. Het aanzuigeffect zwengelde jaar na jaar aan. Het succes werd zo groot dat sedert enige tijd voor het evenement kaartjes voorzien worden.
Wat in Berlijn kan, moet in Keulen ook kunnen, moeten ze gedacht hebben. …. De eerste editie in de metropool aan de Rijn trok veel volk. Voor de eerste kersteditie in het Rhein-Energie-Stadion waren kaartjes voorzien voor 30.000 mensen. Tegen een kleine financiële bijdrage werd de verplaatsing met het openbaar vervoer geregeld. Hier in Keulen worden kaarsen vervangen door duizenden kleine zaklampjes die aangeboden worden door een sponsor. Wat verderop, …. In Düsseldorf schoot men de hoofdvogel af met 53 000 bezoekers. Zelfs de plaatselijke media wist niet meer van welk hout pijlen te maken. Ze hoorden het donderen in Keulen. Iedereen ‘zong’ er bij en keek ernaar. Dit hebben we niet zien aankomen. In een recordtempo werden mensen met kennis van zaken aangetrokken. BAP-frontman Wolfgang Niedecken, de Wise Guys, Henning Krautmacher van de Kölner Musikgruppe Höhner.
“Iedereen kan zingen, misschien niet iedereen even goed”, legde de woordvoerder van de Berlijnse koorvereniging Daniel Schalz uit. De zang van dit kerst-refrein is misschien niet perfect, maar: “Het bezorgt ons alvast een kippenvel-moment wanneer 20.000 mensen in Berlijn en 53000 mensen in Düsseldorf samen zingen. Dit heeft zo’n indrukwekkende kracht dat we ervan overtuigd zijn dat er een diep verlangen bestaat van mensen om samen te zingen.