Europees parlement Straatsburg

20141215_ep-013919_mcu_109

De EU is een vredesproject“

europees-parlement

Sinds 1989, organiseert dhr Paul Rübig, volksvertegenwoordiger voor het Europees parlement (AUT),  elk jaar een excursie voor jongeren naar Straatsburg.  Op basis van een aantal criteria worden leerlingen uit een school geselecteerd. Ondertussen is de bijeenkomst een verworven traditie geworden, zodat jongeren op een positieve manier in aanraking kunnen komen met de Europese politiek. Want deze leerlingen krijgen de kans om vragen te stellen, vragen die keurig worden voorbereid in de school van deze studenten. Wij zijn ervan overtuigd dat een jongerentreffen tussen jongeren en Europees parlementairen alvast veelbelovend is. Op deze wijze blijven ook parlementairen voeling houden met de jeugd. De Europese instellingen krijgen hierdoor de ruimte om met jonge mensen in debat te gaan. Voor dit project worden dan ook vanuit het parlement financiële middelen vrijgemaakt. Onder de aanwezigen …. mevr…. Mairead McGuinness, een Ierse volksvertegenwoordigster, die naar verluidt goed weet wat ‘oorlog’ betekent.
De vicevoorzitter van het Parlement was ontroerd door het “licht van de vrede”: “Ik groeide op in Ierland, te midden van de burgeroorlog. Voor mij is de EU een vredesproject, want zonder de EU, zouden we vandaag waarschijnlijk geen vrede in mijn vaderland kennen. “

Dat Straatsburg werd uitgekozen als uitvalsbasis is geen toeval. De afgelopen 200 jaar is Straatsburg als gevolg van oorlog en annexatie in 1681, 1870, 1918, 1940 en 1945 van Duitse in Franse handen overgegaan en omgekeerd. Onder deze oorlogen heeft de stad geleden.

Deze universiteitsstad met 280 000 inwoners (te vergelijken met Gent) geeft onderdak aan het Europees parlement en het Europees hof voor de rechten van de mens. Vanuit de stadskern kan je met de tram de Europabrug over tot in de Duitse stad Kehl. De brug leert ons om bewust om te gaan met de conflicten uit het verleden.

Wie trouwens de geschiedenis van Europa kent, weet dat een conflict in een mum van tijd kan ontstaan. Een aantal jaren geleden kenden we nog een conflict in het voormalig Joegoeslavië. De naam “Sebrenica” klinkt bij iedereen van ons nog in de oren. De Europese geschiedenis kende in het verleden jammer genoeg een aantal zwarte bladzijden. Oorlogen en conflicten ontsierden het dagelijks journaal. Deze conflictgebieden lagen amper 1000 km van Straatsburg verwijderd. Grenzen werden ondanks gemaakte afspraken letterlijk en figuurlijk overschreden. Finaal gezien kan niemand ons in de toekomst garanderen dat Europa een bastion wordt van vrede en stabiliteit. En die zin is het overhandigen door jongeren van een vredessymbool aan de Europese en nationale instellingen geen overbodige luxe. Want vrede is een werkwoord voor jong en oud.

“Het vredeslicht uit Bethlehem is een duidelijke herinnering aan wat echt telt. Het herinnert ons eraan, dat gewelddadige conflicten in regio’s, het dagelijks leven van mensen bepalen.” , aldus Paul Rübig.

“Het licht van de vrede”, komt uit de Palestijnse gebieden, tot op heden een conflictzone. Vergeet niet dat de EU is gebouwd op de ruïnes van een conflict.”, legde Europees volksvertegenwoordiger Rübig bij de overdracht met studenten HTL- instituut uit Steyr (AUT) uit.

Voormalig voorzitter Schulz herinnerde zich als jonge Duitser een aantal jaren geleden ook de gruwelen van de twee wereldoorlogen: “We zijn allebei kinderen van huishoudens, waar de vaders broers en zussen, ooms en tantes gruwelijkheden moesten aanpakken die ons tot een gemeenschappelijk doel hadden gebracht, ongeacht onze politieke verschillen: Wat we voor ogen moeten houden is voor ieder van ons duidelijk. In geen geval opnieuw oorlog in Europa! Dat is onze taak.”
De scholieren bezochten nadien burgemeester van Straatsburg Roland Ries, om het licht van de vrede aan de plaatselijke burgemeester te overhandigen.

Het gebeuren kan ons inspireren. Met het vredeslicht kunnen jongeren en de Europese politiek met betrekking tot het vredesproject met elkaar in aanraking komen.