
Hoe loop, fiets of wandel je met een vuur van de ene naar de andere plaats?
Het vredeslicht wordt op de meeste plaatsen op sportieve wijze van de ene plaats naar de andere gebracht. Heel wat ervaringen, wenken, suggesties en/of tips van groepen worden op deze pagina gebundeld. Ze vormen de basis van een veilig, plezant en een groepsbevorderend evenement. Bij interesse van de loopvereniging word je uitgenodigd voor een online informatiemoment. Daar kan je terecht met al je vragen.
De lopers of fietsers brengen het vredeslicht aan met fakkels en overhandigen het Vredeslicht aan de burgerlijke overheden. Het vredeslicht kan ook overhandigd worden aan een levensbeschouwing of een gekende figuur. Op het gemeentehuis wordt een kaars aangestoken, die gedurende de kerstperiode blijft branden. De burgemeester of schepen verwelkomt in naam van alle bewoners van zijn of haar gemeente/stad het vredeslicht. Hij/zij nodigt hierbij optioneel de verschillende levensbeschouwingen en verenigingen op uit. Het is de bedoeling dat het licht te gast in zo veel mogelijk huisgezinnen.




Contactpersonen
Wij adviseren om in bijlage alle contactadressen tijdens het evenement bij de hand te hebben. Schrijf ze op en zorg er voor dat 2 mensen tijdens het evenement een opgeladen GSM bij hebben. In Bijlage kan je dan ook een document vinden waar je alle contacten kan opschrijven. Hou ze bij de hand, wanneer de activiteit doorgaat.
Benodigdheden
fakkels
Vredeslicht,
Lopers
Zaklampen (bij duisternis)
Fluohesje
Handschoenen
reservekledij
(stop deze in een rugzakje)
Seingevers
Volgers. (met de fiets) en/of met de auto/moto,/ bakfiets
Ton (brandkoffer) met het vredeslicht en wieken. ( zie organisatie),
Eventueel voor mensen die wat achtergrondsmuziek wensen/JBL BOX/smartphone
4 tal kaarsen om een reservevredeslicht mee te nemen.
Overleg met het gemeentebestuur indien politiebegeleiding noodzakelijk is.(bij drukke kruispunten)

Voorbereiding
–Je neemt contact op met het vredeslicht of het vredeslicht heeft jou gecontacteerd.
–Je krijgt een contactpersoon aangeboden vanuit de vzw vredeslicht. (meestal is dit iemand van het gemeentebestuur) (dienst welzijn of sport)
–Samen overleggen we om een goede datum te prikken. Opgepast! Het vredeslicht is een lopend vuurtje en valt als een puzzel in elkaar, omdat iedereen met elkaar rekening dient te houden. Gelieve hier rekening mee te houden .
–Je schrijft je leden aan voor deelname en inschrijving.
–Je informeert je leden over de kledij en materiaal om een voldoende zichtbaarheid te garanderen.
–Er volgt een online infomoment. (georganiseerd door vzw Vredeslicht)
–Je leden worden door jou op de hoogte gebracht met alle mogelijke info. We hebben hiervoor een standaardbrief klaar. (deze kan je downloaden)
–Je zorgt voor x aantal chauffeurs met een wagen/ per 4 lopers wordt 1 auto voorzien. De wagens brengen je ter plekke, en/of brengen je ook terug. Neem je ook en EHBO koffer mee?
–Je voorziet ook wat energiekoekjes en drankjes. (voor de mensen die een appelflauwte hebben.)
Uitstippelen route.
– Is het uitstippelen van een route voor jou een meerwaarde? Probeer dan te zorgen voor de veiligste weg. Je kan opteren om deze voorbereiding op papier te zetten. Sommige gemeentebesturen (vb Brugge) vragen de voorbereidingen op. Andere doen dit niet.
Optioneel: Een aantal loopverenigingen overhandigen deze voorbereiding spontaan ter inzage aan het gemeentebestuur. Het gemeentebestuur kan eventueel zelf oordelen of er ter plaatse politiebegeleiding kan voorzien worden. Gelieve hieronder een voorbeeld van een routebeschrijving te willen vinden.
Waar kan ik dit materiaal (fakkels, kaarsen, ton) bekomen?
– Al het materiaal wordt ter plaatse geleverd. De lopers vinden al het materiaal aan het begin van hun tocht. Soms wordt het materiaal aan de voorzitter van de loopvereniging op voorhand meegegeven.
Het materiaal is te bekomen via onze penningmeester Rik Calus. Zie pagina: “contact”.
Kledij en toebehoren.
Muts,
verlichting,,
handschoenen,,
loopschoenen,,
gepaste kledij,
fluohesje


Tijdens het evenement.
– Je spreekt af op een bepaalde plaats en een bepaald uur.
– Fluo-hesje, looplicht, mondmasker, Breng ook droge (reservekledij mee) Dit kan je achterlaten in de koffer van de auto.
– Zorg voor een aantal fietsers die de groep kan begeleiden.
– Denk je ook aan het nemen van foto’s?
– Loop in drukke straten en om veiligheidsredenen in rijen van 2 personen. In Oostenrijk loopt men meestal per 2. De minimaliseert een overslag van vuur op kledij . En de foto’s ogen het mooist als je in rijen van 2 personen loopt.
– Zorg voor voldoende volgwagens om de lopers ter plaatse of terug te brengen.
– Deel je ervaringen, wenken en suggesties met vredeslicht Vzw.
- Belangrijk: Gebuikt niet al je fakkels van bij het begin. Ontsteek bij aanvang 2 a 3 fakkels. Eens deze opgebrand zijn, kunnen andere lopers met hun fakkels het vuur over nemen.
- De meester groepen beschikken over 15 fakkels
- Brandtijd fakkels: Ongeveer 40 minuten.
- Hou een tempo aan van rond de 6 a 8 km per uur.













