Het vredeslicht in Duitsland

Vredeslicht Duitsland bestaat 25 jaar.

Hoe het vredeslicht naar Duitsland kwam.

De ORF kreeg in een mum van tijd toegewijde partners. In het bijzonder Friedenslicht Deutschland.

De internationale doorbraak van het vredeslicht werd op uitnodiging van de ORF opgepikt door een radiozender uit Oost- en West-Berlijn in 1989. De muur was net gevallen en het vredeslicht speelde onmiddellijk een rol van betekenis in het herenigen van mensen tussen de twee stadsdelen. Een aantal jaar later, begon de interesse van de Scouts in Duitsland te groeien. Twee oud-verkenners: Bernd Gruttmann en Herbert H. Krisam bezochten de ORF studio’s in Graz om er kennis te maken met het vredeslicht.

Deze positieve ervaringen namen ze mee naar de Algemene Vergadering in Duitsland. En na overleg werd de actie ‘vredeslicht’ opgenomen als een initiatief van de Scouts in 1996.

Angela Dernbach, Werner Raake en Brigitte Ahlert brachten het licht naar Duitsland. Wie interesse had, kon de trein met het vredeslicht opwachten. Zo ontstond een netwerk waardoor steden in Duitsland met elkaar verbonden werden. Vandaag sturen Duitse Scouts 150 leden met de trein naar Linz. Het vredeslicht vertrekt vanuit Linz en bereikt op 15 uur tijd alle hoeken van Duitsland. Telkens het vredeslicht aankomt in een stad, wordt een bericht via twitter de wereld ingestuurd. Eerst is München, daarna Nürnberg, Frankfurt, Köln, Dortmund, Kiel, Flensburg en Berlijn. In Berlijn overhandigen jonge mensen het vredesymbool aan tal van politieke prominenten.

Het vredeslicht wordt gebracht naar meer dan 500 verdeelpunten. Daarna gaat het verder naar ziekenhuizen, rusthuizen en andere organisaties. Er zijn ook plaatsen waar de brandweer de distributie van het vredeslicht voor z’n rekening neemt zoals in Dresden. Brandweermensen uit deze streek reizen dan af naar het officieel verdeelmoment van de ORF in Linz.

Ga naar Friedenslicht.de

Sinds 1996 komen de verschillende internationale scoutingdelegaties samen. En het dient gezegd te worden….. , want ondertussen is de actie ‘het vredeslicht scouting internationaal ’ een hele operatie geworden.

Vorig jaar vierde Friedenslicht Deutschland zijn 25 ste verjaardag. We wensen alvast onze buren nog vele jaren toe….