Het vredeslicht in Duitsland

Scouts in Duitsland verdelen in recordtempo het vredeslicht over heel het land
friedenslicht Deutschland
friedenslicht Deutschland

Hoe het vredeslicht naar Duitsland kwam.

De internationale doorbraak van het vredeslicht werd op uitnodiging van de ORF opgepikt door een radiozender uit Oost- en West-Berlijn in 1989. De muur was net gevallen en het vredeslicht speelde onmiddellijk een rol van betekenis in het herenigen van mensen tussen de twee stadsdelen. Een aantal jaar later, begon de interesse van de Scouts in Duitsland te groeien. Twee oud-verkenners: Bernd Gruttmann en Herbert H. Krisam bezochten de ORF studio’s in Graz om er kennis te maken met de organisatie van het vredeslicht.

Deze positieve ervaringen namen ze mee naar de Algemene Vergadering. En na overleg werd de actie ‘vredeslicht’ opgenomen als een initiatief van de Scouts in 1996. Wie interesse had, kon de trein met het vredeslicht opwachten in het station. Tijdens de korte momenten waar de trein stil stond, werd het vuur aan de mensen op het perron doorgegeven. Zo ontstond een netwerk waardoor steden in Duitsland door het vredeslicht met elkaar verbonden werden.

Duitsland rond in amper 15 uur.

Tegenwoordig zakt jaarlijks een grote Duitse delegatie Scouts met de trein naar Salzburg af. Op de terugweg bereikt het vredeslicht in 15 uur tijd alle uithoeken in Duitsland. Het vredeslicht wordt gebracht naar meer dan 500 verdeelpunten. Daarna gaat het verder naar ziekenhuizen, rusthuizen en andere organisaties. Telkens het vredeslicht aankomt in een stad, wordt een bericht via twitter de wereld ingestuurd. Eerst is München, daarna Nürnberg, Frankfurt, Köln, Dortmund, Kiel, Flensburg en Berlijn. In Berlijn overhandigen jonge mensen het vredesymbool aan tal van politieke prominenten. Ondertussen is de actie ‘het vredeslicht scouting internationaal ’ een hele operatie geworden.

Die Frauenkirche in Dresden.

Dresden ligt in het voormalig Oost-Duitsland en heeft tijdens de oorlog van 1945 flink wat klappen gekregen. De stad veranderde in een vuurzee door de, achteraf bekeken, zinloze bombardementen met brandbommen, die geen enkele invloed meer hadden op het verder verloop van de oorlog.  Er vielen veel sclachtoffers. Dresden werd achtergelaten als een puinhoop.  Met de moed der wanhoop, bouwden de inwoners de stad terug op. Dit ging echter niet van een leien dakje. Zo groeide er 50 jaar na de aanslag nog onkruid over het puin van ‘die Frauenkirche’. Toch begonnen mensen in 1992 een aantal stenen van deze ruïne te sorteren en te nummeren. Een onmogelijke opdracht, volgens velen….Maar niets was minder waar!  Om dit project levendig te houden, organiseerden vanaf (1993) jaarlijks rond de Kerstperiode duizenden mensen een openlucht-evenement, teneinde elkaar te steunen in het heropbouwen van de stad. En in 2005 werd het wonder van Dresden voltrokken. ‘Die Frauenkirche’ staat er terug zoals voorheen. Hierdoor kreeg de stad Dresden ook zijn ziel terug. Pas in 2018, werd op deze plek, het vredeslicht aangeboden.

Zaterdag 27 november 2021 om 20u15

100 000 lichter. Das adventsfest

Aan de vooravond van de eerste advent, presenteert Florian Silbereisen live op ARD 1 het Eurovisieprogramma ‘100 000 lichter.’ Na deze show opent men in Duitsland traditiegetrouw de kerstmarkten. Het Adventsfeest van de 100.000 lichten!

De presentator bezorgt mensen elk jaar een mooie tv avond, waar de eerste kaarsen worden aangestoken. Het hoogtepunt van de avond is het verwelkomen van het vredeskind, die het vredeslicht aan het grote publiek voorstelt.

In verbondenheid met politieke prominenten.

DuoMbgaX4AAmZ4r
17.12.2018, Berlin: Eine Delegation deutscher Pfadfinderinnen und Pfadfinder übergibt im Deutschen Bundestag das Friedenslicht aus Bethlehem an Claudia Roth (r, Bündnis 90/Die Grünen), stellvertretende Bundestagspräsidentin. Das Friedenslicht, eine Initiative des Österreichischen Rundfunks (ORF), wird seit 1986 in jedem Jahr in den Wochen vor Weihnachten von einem oberösterreichischen Kind in der Geburtsgrotte Jesu entzündet. Von Bethlehem aus reist das Licht mit dem Flugzeug in einer explosionssicheren Lampe nach Wien. Von dort wird es am dritten Adventswochenende in viele Orte Österreichs und in die meisten europäischen Länder gesandt. Foto: Bernd von Jutrczenka/dpa +++ dpa-Bildfunk +++

In Duitsland engageren jongeren zich om het vredeslicht op lokaal, gewestelijke en federaal niveau aan tal van politieke prominenten te overhandigen. De hoofdstad Berlijn is men al langer vertrouwd met het vredessymbool. We hebben een vermoeden dat het allemaal met wijlen Helmut Kohl begon, die na de val van de Berlijnse muur voor het eerst in 1991 het licht van de Oostenrijkse omroep ORF aangeboden kreeg. Ondertussen vond het licht uit Bethlehem de weg naar de Bundestag en de verschillende ministeries.     Ook een aantal ministers-presidenten uit de verschillende deelstaten ontvangen jaarlijks het vredeslicht. Zo gaat het verder naar de burgemeesters van verschillende steden en gemeenten.